Гърция все още се съпротивлява на кредиторите

14630
 Гърция все още се съпротивлява на кредиторите
Снимка: Getty Images

Преговорите между Гърция и нейните кредитори - ЕС и МВФ - изглеждат по-близо от всякога до точката на скъсване. В неделя се случи поредният провал на кръг от преговорите за продължаване на финансирането на страната, която неумолимо приближава до фалит, пише в свой анализ АФП.

Гръцкият министър на финансите обаче заяви в интервю, публикувано в понеделник от германския вестник Билд (Bild), че споразумение по дълга на Гърция все още е възможно.

Срещите ще бъдат възобновени в четвъртък в рамките на eврогрупата. На събирането на финансовите министри от страните, приели общата евровалута, ще бъде и генералната директорка на МВФ Кристин Лагард.

"Ние сме на края на времето, което имаме, за да спасим положението", заяви източник от ЕС за АФП. Гърция трябва да изплати до 30 юни 1,6 милиарда евро заем на МВФ, и има голям риск да не спази този срок, ако не й бъдат дадени 7,2 милиарда евро, спрени от миналото лято и свързани със споразумение с кредиторите за поредица от реформи. Реформи, които трябва да направи самата Гърция.

Казано по друг начин, през този уикенд "гърците дойдоха с ръце в джобовете", каза огорчен източник, близък до преговорите. "Те имат един единствен лайтмотив: да има политически преговори", добави източникът, т.е. в рамките на европейска среща на върха. Следващата такава е планирана в края на юни.

Атина отдава провала на преговорите на "ирационалните" искания на кредиторите, по-специално на МВФ, обвиняван, че има "безкомпромисна и твърда позиция".

Гръцкият министър на финансите обаче оценява, че остава възможност за споразумение. "Споразумение може да се сключи за една нощ. Но канцлерката (на Германия Ангела Меркел) трябва да бъде там", каза Варуфакис пред "Билд".

Правителството на премиера Алексис Ципрас иска да избегне Грекзита (излизането на Гърция от еврозоната), уверява министърът германския ежедневник. "Смятам, че Грекзитът не е разумно решение, но не може да се изключи, тъй както не мога да изключа, че комета един ден може да засегне Земята", казва той.

В неделя, като отсече, че "гърците не са в пътя", представителят на МВФ Пол Томсън не участва в дискусиите, според информиран източник.

Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче удвои усилията си, за да се опита да постигне споразумение с няколко срещи през седмицата с Алексис Ципрас.

Кръгът от преговори, проведени през уикенда в Брюксел, изглеждаше като "последен опит" да "се намери решение с гръцкия министър-председател".

Бяха събрани гръцките преговарящи, близки до Ципрас, шефът на кабинета на Юнкер, Мартин Селмайер, представители на фондове в подкрепа на еврозоната.

"Достатъчно!"

Въпреки тези участия, дискусиите приключиха в неделя след 45 минути, без намек за договаряне, поради "съществени различия", оставащи между двете страни.

"Гръцките предложения остават непълни", настоя говорителят на ЕК, като каза, че липсват "до 2 милиарда евро" бюджетни усилия от страна на Атина, за да получи финансова помощ, която може й спести задушаването.

Основният въпрос, върху който са се фокусирали преговарящите, е нивото на първичния излишък (изчисляван без обслужване на дълга), от което зависи размера на икономиите или допълнителните приходи, които може да реализира Гърция.

Кредиторите искат той да достигне 1% през тази година. Атина намекна, че може да отстъпи до 0,9% излишък за 2015 г., но отказва да понижи заплати или пенсии, или да увеличи ДДС върху електроенергията.

Сега за МВФ е невъзможно да се постигне такъв излишък, без реформа на пенсионната система и повишаването на ДДС, припомня главният икономист на фонда Оливие Бланшар, като в същото време прикани европейците да направят жест за гръцкия дълг.

Споразумение за Гърция ще изисква "трудни решения" от страна на властите в Атина, но и на европейците, написа Бланшар в своя блог.

Европейците отказват да вземат предвид намаляването на гръцкия дълг, твърдят от Атина, и да се съсредоточим само върху непосредствените реформи, предназначени да върнат страната обратно на пистата.

"Ние искаме да помогнем на Гърция и да я задържим в еврозоната. Въпреки това, не само времето свършва, но и търпението в цяла Европа също", заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел. "В цяла Европа има нарастващо чувство, че това е достатъчно!", настоя той в коментар, цитиран от Билд.

Еврото тръгна малко по-ниско в понеделник сутринта на фондовата борса в Токио спрямо долара и йената след провала на преговорите между Гърция и нейните кредитори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари