10 мита за "Ислямска държава"

20492
10 мита за "Ислямска държава"

Изглежда, че това, което знаехме досега за халифата на т.нар. „Ислямска държава“ (ИД), може и да не е вярно.

Мит 1: „Ислямска държава“ е сбирка на безумци.

Джихадистите от ИД не са луди. Тяхната стратегия е добре обмислена и съгласувана. Само за няколко години те успяха да постигнат повече от „Ал-Кайда“ – създадоха свой собствен, основан на шериата, халифат в части от Сирия и Ирак. Както и да оценяваме това дело, на териториите, контролирани от тях, има електричество, действащо здравеопазване, събират се данъци и се провеждат занятия в училище (разбира се съобразени с Корана).

Това, което може да изглежда като безсмислено и произволно насилие - като атентатите в Париж, където терористите стреляха по случайни хора, реално е едно и също действие, хладнокръвно насочено към една цел – всяване на страх в света, укрепване на „марката“ и отвличане на вниманието от неуспехите на ИД.

Състоянието на страх е основа на тяхната идеология, това е сигнал, който каза: „Ние не се шегуваме“. Страхът помага на ИД да държи жителите на завладените области - смъртното наказание е приложимо за различни престъпления, включително за хомосексуалност.

Мит 2: „Ислямска държава“ намира последователи, защото на тях им допада радикалната форма на исляма, която групировката представлява.

Въпреки че значителна част от сунитите в Сирия и Ирак подкрепят „Ислямска държава“, според проучванията, проведени в страните с мюсюлманско мнозинство, виждането за исляма, препоръчвано от „Ислямска държава“ или „Ал-Кайда“ не се ползва с широко одобрение.

Визията на живота на мюсюлманите, която се предлага от ИД, е чужда за истинската ислямската традиция. Фундаменталният ислям, както и други форми на религиозен фундаментализъм са ново явление.

Мит 3: „Ислямска държава“ е част от Ал-Кайда.

Въпреки че корените на „Ислямска държава“ могат да бъдат проследени до „Ал-Кайда“, през 2014 година последва разцепление. Имаше пълно скъсване на връзките между двете организации. Ябълката на раздора беше желанието на „Ал-Кайда“ да поеме контрола над операциите в Сирия, което не се хареса на „Ислямска държава“. Днес организациите се конкурират помежду си, включително за това коя е по-брутална. Не е изненада, че врагът на „Ислямската държава“ е свързан с „Ал-Кайда“ – „Джабхат ан-Нусра“, с която водят най-ожесточените сражения.

"Анонимните" замениха сайт на "Ислямска държава" с реклама на виагра

Хакери, близки до международната хакерска група „Анонимните“, удари помощен сайт на „Ислямска държава“ (ИД) и г...

Мит 4: „Ислямска държава“ е сирийска въоръжена групировка.

„Ислямската държава“ няма никаква националност, а е мултинационална организация. Живителната сила на групировката са затворници от иракските затвори и офицери от армията на Саддам Хюсеин. Групировката се възползва от гражданската война в Сирия, но не е създадена благодарение на нея. Нейните корени датират от много години. Сирийската революция единствено даде на ИД тласък и спомогна на организацията да разпери крилата си.

Мит 5: „Ислямска държава“ е враг на Асад.

До известна степен да, но преди всичко за него организацията е и много необходима – позволява му да дефинира врага като „терористи“. Асад също използва ИД вътрешно - чрез страха от нея той получава лоялност от общностите, които виждат в президента на Сирия единствен шанс за оцеляване. Много пъти се е случвало именно операциите, извършвани от армията на Асад, де факто да са в подкрепа на ИД.

Мит 6: „Ислямска държава“ продължава да расте поради слабостта на иракското правителство.

"Ислямска държава" заплаши 60 страни, но не зачете България и я пропусна

Групировката "Ислямска държава" разшири списъка на страните, които възнамерява да атакува. Джихадистите пуснаха в интернет ново пропага...

Макар да е вярно, че правителството на бившия министър-председател на Ирак доведе до засилване на „Ислямска държава“, става въпрос за израстъци от сунитски поддръжници на бившия режим, които са заключвани в затвори, за чистки в държавните и военните учреждения. „Ислямската държава“ има своя опора не само в Ирак, но още по-важно в Сирия. Халифатът използва, че Асад се фокусира главно - сега с помощ от Русия, в борбата с т.нар. умерена опозиция. Ако властите в Ирак наистина искат да се защитят от ИД, трябва да се обърнат към сунитското малцинство и към възстановяването на политическия баланс.

Мит 7: „Ислямска държава“ се страхува от жените военнослужещи.

Според една теория бойците от ИД се страхуват от сблъсъци с кюрдски войници жени, защото вярват, че смъртта от ръцете на жена затваря вратите на рая. Това не е вярно. „Ислямската държава“ дори създава свои собствени дъщерни организации от жени, които спомагат за поддържане на идеологията. В социалните мрежи се появи кратък видеоклип, показващ жена с "Калашников" на рамото си, която унищожава всички форми на неспазване на принципите на шериата, наказва други жени, например, за липсата на ръкавици на ръцете си.

Мит 8: „Ислямска държава“ е непобедима.

„Ислямска държава“ обяви халифат през 2014 година на голяма площ в Сирия и Ирак, но се оказва, че не е толкова силна, колкото си мислехме. Халифатът се сви с най-малко 10% и загуби твърде много бойци. Към нейните загуби може да се прибави Тикрит, възвърнат от иракската армия, както и важната рафинерия в Байджи, а наскоро и Синджар - ключов стратегически град между Мосул и Рака. Сирийските кюрди спечелиха през юни тази година Тал Афар, от където минава маршрута за доставки на терористите.

САЩ наложиха санкции за купувачи на петрол от ИД за режима на Асад

САЩ наложиха санкции на поддръжници на правителството на сирийския президент Башар Асад, включително посредник, който купува петрол з...

Мит 9: Иракската армия е по-слаба от въоръжените сили на „Ислямската държава“.

Вярно е, че иракската армия не е една от най-силните или най-мотивираните. Това твърдение е подкрепено от факта, че само 800 джихадисти бяха достатъчни да спечелят Мосул, от които избягаха 30 000 иракски войници. Масовите предателства в иракската армия със сигурност не са в подкрепа на нейната репутация. Въпреки това, иракските сили имат много съюзници, за които „Ислямска държава“ би могла само да мечтае - Военновъздушните сили на САЩ и тяхната коалиция, шиитските милиции и кюрдите.

Мит 10: Враг на „Ислямска държава“ е Западът.

В действителност, враг номер едно са шиитите или неверниците - всички, които не изповядват сунитския ислям и всичко, което бива допълвано от посланията на „Ислямска държава“. В действителност обаче, реалният враг на ИД не са отделни държави, а самата система.

Polityka.pl

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари