5 аргумента срещу твърдението, че светът не върви напред

14549
5 аргумента срещу твърдението, че светът не върви напред

Често можем да чуем от хора с песимистично настроение твърдението, че светът не върви напред. Но фактите сочат, че хората днес живеем все по-добре и по-достойно. Ето няколко доказателства в подкрепа на тази не особено популярна, но напълно оправдана теза.

1. И в петте континента средната продължителност на живота никога не е била по-висока, отколкото е днес

Най-щастливата държава на света е...

Ново проучване разкри в кои държави по света хората се чувстват най-щастливи. Изненадващо първите места не са заети от скандинавските с...

Най-ниска е средната продължителност на човешкия живот в Африка, където той продължава средно около 58 години.Но през 60-те години на миналия век африканците са живели средно с 5 години по-малко, като продължителността на живота им е била около 53 години.

Европа е континентът, който води в класацията за средната продължителност на живота в света.Европейците днес живеем около 80 години, като през 60-те години на миналия век продължителността на живота ни е била с около 12 години по-малка.

Около 54 години е била средната продължителност на човешкия живот през 60-те години в глобален мащаб. А днес тя вече е над 70 години.

2. Световният брутен вътрешен продукт никога не е бил по-голям

От индустриалната революция през 19. век световният брутен вътрешен продукт достига безпрецедентен растеж. Ключовите фактори за това са научният подем, просвещението и капитализмът.

Децата, говорещи два езика, виждат света по различен начин

Изследване, извършено от учени на университета Конкордия в Монреал, Канада, показва, че децата, говорещи на два езика, виждат света по ...

3. Все по-малко хора живеят в крайна бедност

От близо два милиарда души през 90-те години на 20. век, броят на живеещите в крайна бедност е спаднал с повече от милиард, като днес 836 милиона са гладуващите по света хора. За есктремно беден се счита всеки човек, който живее с по-малко от 1,25 щатски долара на ден. Най-много е намаляла бедността в Азия (особено в Китай и Индия) и в Южна Америка. Най- бедни остават живеещите в Африка, където, макар и нивата на крайната бедност също да намаляват, това все още се случва с твърде бавни темпове.

4. Днес най-малко хора умират във войни от Втората световна война насам

Около 5 милиона души по света са загивали във войни през 60-те и 70-те години. Този брой постепенно спада, като през 90-те години вече е 2 милиона души годишно, а в началото на 21. век вече спада под 200 000 души годишно.

5. Все по-малко хора умират от СПИН

Според британците Мария Кюри е жената, променила в най-голяма степен света

Британската кралица Елизабет II, Маргарет Тачър, Дж. К. Роулинг са само част от 40-те жени, които промениха света. Това показва анкета,...

През последните 15 години сме постигнали сериозен прогрес в борбата срещу заболяваемостта от СПИН. Броят на новите случаи е спаднал с 40 процента в глобален мащаб, а броят на смъртните случаи заради болестта е намалял с 35 процента.

Използвани източници: Статистика на Световната здравна организация от 2012 г. (2012 World Health Organization Statistics); Цели на хилядолетието – доклад от 2015 г. (The Millennium Development Goals Report 2015); Историческа статистика на Ангус Медисън (Angus Maddison Historical Statistics).

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com