Ах, колко е любезен Кери с Путин

31061
Ах, колко е любезен Кери с Путин
Снимка: Gettyimages.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник (11 май), че Кремъл продължава да доставя тежко въоръжение и да обучава бойци в Източна Украйна. По думите му „това е наршуешние“ на минското споразумение, подписано през февруари.

НАТО заявява, че Русия струпва сили по двете страни на държавната граница с Украйна. Гражданското население в Мариупол чака настъпление и поставя знаци, показващи пътя към най-близкото бомбоубежище, твърди Столтенберг.

Русия и САЩ са съгласни, че украинската криза трябва да се реши с политика

Русия няма да бъде принудена да отстъпи от националните си интереси, а санкциите са задънена улица. Това заявиха от Външното министерст...

Можеше ли Джон Кери да намери по-подходящо време за това да се опита да се помири с Путин? Държавният секретар на САЩ пристигна във вторник (12 май) в Сочи, където се срещна с руския министър на външните работа Сергей Лавров, а след това и с президента на Русия Владимир Путин.

„Кремъл накара Вашингтон да гадае по въпроса дали Кери ще бъде добре приет и потвърди срещата си с Путин едва час до идването му", анализира Wall Street Journal. Изданието отбелязва, че „Путин вероятно е бил доволен от това, че Кери иска да изрази почитта си“, след като държавният секретар на САЩ почете пометта на руснаците, загинали във Втората световна война.

В това няма съмнение. След осем часа преговори Кери изрази предположение, че „санкциите на САЩ и ЕС може да започнат са се свиват“, ако Русия изпълни условията по минското споразумение. Това споразумение, известно като „Минск II“ е насочено към това да се замрази конфликта в Украйна, като се върне мирът там в замяна на съгласие за обширни териториални придобивки за Русия.

Така че Путин ще получи възнаграждение във вид на отмяна на икономическите санкции, просто като обещае да спазва условията на договореностите, които той наруши в момента на подписването им. Изглежда, че Кери е решил изобщо да не изисква излизането на Русия от Източна Украйна, още по-малко от незаконно завладеният и анексиран през миналата година Крим. А буквално преди година президентът на САЩ Барак Обама споменаваше призраците от Първата и Втората световни войни и предупреждаваше в Брюксел, че „пълното безразличие“ към завладяването на Крим от Русия „означава забрава на онези уроци, които са написани на гробищата на Европа.“

Немцов разкрил смъртта на 70 руски военнослужещи в боевете при Дебалцево

В боевете при Дебалцево в Донецката област в периода януари-февруари 2015 г. са загинали най-малко 70 руски военнослужещи, 17 от които ...

От началото на боевете в Източна Украйна са загинали повече от 6 хил. души. Пълното безразличие се превърна в официална политика.

Кери дори не повдигна въпроса за доставките на зенитно-ракетните комплекси С-300 за Иран от страна на Русия. През 2010 година администрацията убеди Москва да не продава тези ракети на Техеран. Сега администрацията нарича тези доставки „допустими“ и умолява Русия да продължи преговорите за сътрудничество в ядрените преговори с Иран. Това е още едно напомняне какво е готов да пожертва Обама в своята иранска дипломация.

Украинците навярно са изпитали силно вълнение, виждайки как Кери дава територията им заради американските интереси в Близкия Изток. Западна Европа ще стигне до извода, че американците няма да възразят ако тя отслаби санкциите, а естонците, молдовците, поляците и другите източноевропейци ще започнат да си задават въпроса дали и тяхната територия няма да стане предмет на търг.

Що се отнася до Путин той изнесе урок за това, че може да има всичко, което пожелае. За това трябва да изчака, изтърпявайки фалшивото възмущение и санкции, и да закрепи постигнатия успех в замяна на обещание за мир.

Путин праща делегация на преговорите за асоцииране на Украйна в ЕС

Руският президент Владимир Путин ще изпрати делегация в Брюксел, която ще присъства на преговорите по договора за асоцииране на Украйна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари