Амбициозната сделка за ТТП е историческа победа за Обама и Абе

8623
Амбициозната сделка за ТТП е историческа победа за Обама и Абе
Снимка: Getty Images

След почти 5 години на преговори представителите на 12 държави от Азия и двете Америки най-накрая сключиха Транс-Тихоокеанското партньорство (ТТП) - амбициозен, но спорен проект за свободна търговия. Това е най-голямата и всеобхватна многостранна търговска сделка от години и обхваща държави, отговарящи за 40% от световната икономика. ТТП обаче може да се окаже още по-важно, ако успее да постигне поставената амбиция да „определя правилата на пътя“ за търговията в Азия, както каза Майкъл Фроман, главният преговарящ от страна на САЩ, пише The Economist.

Транс-Тихоокеанското споразумение, сключено в Атланта, след продължителни разговори може да измени индустрии, промени цената на продукти от сирене до програми за лечение на рак, както и да даде отражение върху работата на фармацевтични компании и автомобилни производители.

Участниците в ТТП се отказват от конкурентна девалвация на валутите

Участниците в Транс-Тихоокеанското партньорство (ТТП) подготвят паралелно споразумение за отказ от конкурентна девалвация на национал...

Изморителните преговори на 3 и 4 октомври решиха трудни въпроси като монополните права за нови биотехнологични медикаменти, а например искането на Нова Зеландия за по-голям износ на млечни продукти беше решено чак в 5 сутринта в понеделник. Ако сделката бъде одобрена, тя може да премахне търговски бариери и постави стандарти от Виетнам до Канада, пише Reuters.

Според офиса на Майкъл Фроман ТТП ще намали до нула повече от 18 000 тарифи за американски продукти. Тарифите, които през годините бяха драстично намалени между страните по споразумението, не са обаче най-обсъжданата част от него. По-важни са минималните стандарти за защита на интелектуалната собственост, служителите и околната среда. Всички държави ще са задължени да следват основните принцип на Международната организация на труда, като например, за защита на правата на работниците. На подобно основание, страните, които не спазват правилата за околна среда могат да бъдат накарани да го правят чрез същия арбитражен механизъм, който ще бъде използван и при произнасяне по търговски дела. Има дори правила, които ще блокират преференциалния режим за държавни предприятия, каквито има в Малайзия и Виетнам.

Обама и Абе

Двама лидери ще бъдат особено доволни, ако сделката бъде одобрена. За президента на САЩ Барак Обама, ТТП ще бъде първото (и може би единственото) дългосрочно доказателство за неговия уклон към Азия. Споразумението показва ангажираността на САЩ към Азия и нежеланието да се отстъпи първенството на Китай, която не е член на Транс-Тихоокеанското партньорство. Изглежда успехът на Пекин да привлече някои от основните членове на ТТП за създаването на Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции, накара Вашингтон да удвои усилията си за сключване на ТТП. Сделката е голяма победа за Обама, който днес ще представи ТТП пред бизнес лидери във Вашингтон, информира Reuters.

САЩ и Китай ще сключат споразумение в областта на дигиталната сигурност

Съединените щати и Китай в последните седмици водят спешни преговори в сферата на дигиталната сигурност и имат намерение скоро да склю...

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе вижда в ТТП шанс да подпомогне „третата стрела“ в неговия план за съживяване на японската икономика. Големи заинтересовани групи, каквито са японските фермери, няма вече да са толкова обгрижвани. Същевременно Абе се надява, че обещанието за по-голям пазарен достъп за японския износ във време, когато йената е сравнително слаба, ще генерира по-бърз икономически растеж. В частност ТТП трябва да усили търговията между Америка и Япония – нещо, което може да бъде отпразнувано, като се има предвид, че това са най-голямата и третата най-голяма икономика в света, пише The Ecomonist.

Каква е ролята на Конгреса на САЩ по Транс-Тихоокеанското партньорство, какви са настроенията и как споразумението ще бъде гласувано от конгресмените може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари