Да бъдеш като Ципрас

56534
Да бъдеш като Ципрас

След победата на изборите в Гърция Алексис Ципрас предизвика интерес и възхищение не само в страната си, но и по света.

40-годишният лидер на СИРИЗА фактически зае премиерското място с имиджа на „лъв”, спасяващ (или поне имащ намерението да спаси) родината си, пише турското издание Milliyet. Едновременно с това, че гърците свързват с новия лидер и неговият екип с надеждите за светло бъдеще, в много страни включително и в Турция, на Ципрас се гледа като на образец и източник на вдъхновение.

Юнкер и Ципрас са обсъдили 4-годишен гръцки план за реформи

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е обсъдил планове за съвместен 4-годишен план за реформи за Гърция с председателя на ЕК Жан-Клод Юнке...

В европейските страни, които както и Гърция, изпитват сериозни икономически трудности напоследък, има политици, които искат "да бъдат Ципрас".

Да вземем например 36-годишният Пабло Иглесиас в Испания, лидер на партията Подемос. Наистина между него и Ципрас има определено сходство. Испания и Гърция имат сходни проблеми, чийто източник е политиката на външно заимстване и затягането на коланите.

Испания несъмнено е страна, за която примерът на Ципрас има особено значение. Партията Подемос, вдъхновена от мъжество и увереността на гърците, се готви за предстоящите тази година избори, а популярността на Иглесиас нараства. Затова едва ли някой ще се учуди, ако в сегашните условия Иглесиас повтори "ципровския" успех на изборите в Испания.

Къде е разликата?

Най-новата история познава не малко примери как в някоя, сблъскала се със сложни условия страна се появява политик с иновативни идеи, друго възприятие, който в последствие получава широка подкрепа от народа. Може да си спомним много имена на лидери, които веднъж са излезли с ново виждане и нови приоритети, пробуждайки интереса и вълнението както в своята страна, така и в целия свят: от Фидел Кастро и Салвадор Алиенде до Уго Чавес в Латинска Америка, от Фелипе Гонзалес и Тони Блеър до Свен Улоф Палме в Европа.

Ренци подари вратовръзка на Ципрас

Италианският премиер Матео Ренци подари вратовръзка на гръцкия си колега Алексис Ципрас, съобщава електронното издание на вестник "Ет...

Безспорно талантът и мащабът на лидерството на Ципрас ще станат разбираеми с по-нататъшните му действия през идните месеци. А засега не бива да се бърза с изводите и той да бъде възприеман като образец.

На практика, не е маловажно – да се разбере как може да се вземат в ръце юздите на управлението, започвайки политически живот в един от най-мрачните за страната периоди. Но тук трябва да се разглежда цяла съвкупност от фактори. Например това, че Гърция е на прага на икономически крах, банкрут, населението изпитва все по-големи нужди, а тези, които бяха на власт, просто вдигнаха ръце. Страната се оказа на ръба на социален взрив, надеждата и търпението се изчерпваха.

В подобна обстановка се появява левият радикален лидер, появява се партията му, звучат нови обещания. Всичко, което казват тези нови лидери, е точно това, което народът иска да чуе, което по-рано не е чул от другите политици.

Погрешна аналогия

Както бе отбелязано по-горе всяка страна се намира в своята ситуация и със своите условия. Следователно, да се взимат под внимание само някои сходства и да се очаква че подобни "спасяващи родината лъвове" като Ципрас ще се появят и в други страни е погрешно.

Юнкер и Обама наливат вода в мелницата на Ципрас

Оформя се силна коалиция, чиято подкрепа в международен аспект дава признание на Алексис Ципрас и "Сириза". Според EUobserver и Франци...

Освен това, както се вижда от примера на Гърция, да дойдеш на власт, побеждавайки на избори в едни сложни условия, в които се оказа тази страна, на основата на личната харизма – означава само да се окажеш в началото на пътя към лидерството.

Способно ли е това обстоятелства да стане източник за вдъхновение, пример или модел за други държави? Да – ако тези политици изработят за своите страни нови планове, като при това изпълнят обещанията си и оправдаят надеждите на хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари