Даренията на непродадени храни - проблем и във Франция

9772
Даренията на непродадени храни - проблем и във Франция
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Търговците във Франция се дразнят от приетия от правителството закон, който забранява на супермаркетите да унищожават непродадените хрантителни продукти, които още са годни за консумация. Представители на индустрията са на мнение, че и преди са изразходвали много усилия за съкращаване на хранителните "отпадъци", пише БГНЕС.

В съответствие с приетия през март тази година закон френските магазини с търговска площ повече от 400 кв. м. са длъжни безплатно да раздават непродадените храни на благотворителни организации или да ги предоставят за храна на животни. Супермаркетите са длъжни да сключат договори с благотворителни организации до началото на юли 2016 г. Инициатор за приемането на закона стана десният политик Араш Дерамбарш. Той бил потресен, когато видял как миналата зима бездомни хора ровят из контейнерите за боклук край супермаркетите. Дерамбарш, който е шеф на местен съвет в парижкото предградие Курбевуа, започнал кампания за събиране и преразпределяне сред нуждаещите се на на нереализираната продукция. След това политикът написа петиция онлайн, която стана причина за приемането на новия закон.

Дарителският проект за раздаване на храна на 15-годишния Мино търси съмишленици

В Пловдив днес (22 юли) ще се случи благотворително раздаване на храна като част от проекта “Ако си дал”. Инициативата пред...

Докато едни хора се радвали след приемането на закона, други с право отбелязаха, че в благотворителните организации може да се натрупат повече хранителни продукти, отколкото те са в състояние да раздадат. "Не искаме да ни принуждават да приемаме дарения, които не са ни нужни. Не искаме да се превръщаме в боклукчийски кофи", отбелязва президентът на благотворителната организация "Ресторанти на сърцето" Оливер Берте, съобщи Би Би Си.

Президентът на френската федерация на хранителните банки Жак Байле отбелязва, че новият закон може да предизвика допълнително натоварване на благотворителите. "На нашите хранителни банки ще се наложи да имат повече сътрудници, повече камиони, повече хладилници. Но за да се получи всичко това са нужни пари. А с парите в наши дни не е лесно."

Федерацията на хранителните банки и в момента получава 35% от всички дарения от супермаркетите. Байле изказва благодарност за сътрудничеството на техните представители. В същото време собствениците и работниците в супермаркетите са на мнение, че се чувстват в неравностойно положение поради това, че нерядко ги описват като хората, които прахосват храната. "Не е честно да се сочи с пръст към големите супермаркети, когато в същото време ние произвеждаме едва 5% от количеството хранителни отпадъци във Франция. На практика ние се държим образцово. 4500 магазини вече подписаха договори с благотворители", казва Жак Кресел от федерацията за търговия на едро и на дребно. Мениджърът на хипермаркета Leclerc Томас Почер изтъква, че тяхната търговска мрежа така и така вече има връзки с местни благотворители. На всеки седем клиенти в магазина те отпускат порция храна за благотворителни цели.

Всяка година магазинът произвежда 250 тона хранителни отпадъци. Почер е на мнение, че политиците трябва да позволят на супермаркетите сами да решават проблема с нереализираната продукция. Новият закон според него е "консенсус, измислен от политиците, за да се чувстват по-добре". "Проблемът с хранителните отпадъци е много важен, но не бива да бъде поверяван в ръцете на "зелени", еколози и хора, които обещават да променят обществото. Като хора от бизнеса ние можем много да свършим сами."

Заради безумното ДДС върху даренията, стотици българи гладуват

Около 670 000 тона храна годишно отиват на боклука, показват данни на Българската хранителна банка (БХБ). Това се равнява на близо 2,2 ...

Дерамбарш е критикуван не само от бизнесмени. Някои специалисти в парламента не са доволни от това, че цялото внимание на медиите е концентрирано върху Дерамбарш, докато те са работили няколко години по проблема. Други отбелязват, че 67% от хранителните отпадъци биват изхвърляни от самите потребители, още 15% - от ресторантите, докато на магазините се падат само 11%.

За момента действието на закона е преустановено. Конституционният съд на Франция откри технически разминавания в закона. Някои формулировки в документа трябва да бъдат преработени, което ще отнеме известно време.

А междувременно Дерамбарш отправя поглед към Европа. Той написа петиция приетия във Франция закон да бъде приет и от целия Евросъюз. Политикът се надява да събере милион подписи в седем държави. Това ще бъде достатъчно, да бъде задействан т. нар. механизъм на гражданска инициатива в ЕС. Авторите на петицията ще могат да подадат искане в Еврокомисията за приемане на закон за забрана на унищожаването на непродадените хранителни продукти, а ЕК трябва да изготви законодателно предложение. До момента петицията е подписана от 630 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари