Доказателства за престъпления в Сирия

51988
Доказателства за престъпления в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият главен прокурор от Специалния съд за Сиера Леоне обяви, че Съветът за сигурност на ООН се е запознал със снимки на жертви от гражданската война в Сирия, които представляват „пряко доказателство” за извършени военни престъпления.

Във вторник членовете на Съвета за сигурност проведоха неофициална среща, за да разгледат около 55 хиляди снимки, направени от бивш служител на сирийската военна полиция.

Дейвид Крейн – бивш прокурор, специализирал в областта на военните престъпления, и един от авторите на доклад за достоверността на снимките, заяви, че изображенията уличават сирийското правителство и ще бъдат предадени на международния съд.

„Това е пряко, положително, съществено и отвъд всякакво съмнение доказателство за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от режима на Башар Асад”, казва Крейн.

Той посочва, че фотографът „е свършил невероятна работа”, като е успял да изнесе фотографиите, и описа жестокостите от снимките. „Няма съмнение, тези хора са умирали в агония след месеци гладуване, побои, мъчения, а след това, донякъде милостиво, са били екзекутирани”, разказва Крейн.

Френският посланик в ООН Жерар Аро смята, че е било важно Съветът за сигурност да разгледа снимките, докато френското правителство подготвя резолюция за отнасянето на въпроса за сирийския конфликт пред Международния наказателен съд.

„Съветът онемя, след като разгледахме снимките. Аз поисках от членовете някакво мнение, а те не можеха да кажат нищо. Бяха наистина разтърсени и след известно мълчание, започнаха да задават въпроси за достоверността на разследването”, казва Аро. Той посочи, че не обвинява нито режима на президента Башар Асад, нито опозиционните сили. И той, и Крейн казват, че опозицията е извършвала престъпления, но не те са отразени на снимките.

Около 60 страни поискаха сирийският конфликт да бъде отнесен пред Международния наказателен съд в Хага, но решението се пада на Съвета за сигурност на ООН.

От своя страна, американският посланик в ООН Саманта Пауър е на мнение, че снимките показват „жестокостта” на правителството на Асад, а убийствата са били „систематично нареждани” от горе. Тя настоява Червеният кръст трябва да получи достъп до затворниците, а отговорните за престъпленията да бъдат предадени на правосъдието.

Voice of America

Само 10% от децата бежанци учат у нас

Само около 10% от децата на бежанците у нас посещават училище. Всички останали живеят изолирани и нямат реален шанс за интеграция. Дор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com