ЕС не може да си позволи да запази дистанцията с Турция

8512
ЕС не може да си позволи да запази дистанцията с Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Отчуждението между Европейския съюз и Турция е осезаемо. Но бежанската криза доказа, че Брюксел не може да си позволи да запази дистанцията с Анкара.

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган беше посрещнат в белгийската столица като чужденец. Той е лидерът, който хвърли в затвора критично настроени срещу управлението му журналисти, преследвани като престъпници. Той е лидерът, който изпрати армията си обратно в кръвопролитния и безсмислен конфликт с кюрдите. И накрая – той е лидерът, който под демокрация разбира правителство, управлявано от една-единствена партия: неговата. Европа се нуждае от Турция – но политиците в Брюксел са на мнение, че тя трябва да остане съюзник, а не партньор на ЕС.

Юнкер: Турция трябва да е безопасна, иначе преговорите с ЕС спират

"Ако Турция не бъде в списъка с „безопасни страни”, преговорите за членство в ЕС могат да бъдат прекъснати”, заяви ...

Дистанцията с Турция трябва да бъде скъсена

В нощта на 4 октомври 2005 г. бе дадено началото на официалните преговори между Европейския съюз и Турция за присъединяване на страната към Общността. Днес, десет години по-късно, осъзнаваме с ужас, че процесът, който трябваше да доведе до сближаване с Анкара и членството й в голямото европейско семейство, донесе само отчуждение. Никоя държава не е чакала толкова дълго, колкото Турция. Тази ситуация е не само безпрецедентна, но и неизгодна за Европа, която на фона на мигрантската криза не може да си позволи да запази дистанция. Защото през 2015 г. Брюксел и Анкара се нуждаят един от друг повече от всякога.

Турция може да бъде буфер, но не и партньор на Европа

Преди десетилетие европейските политици гледаха скептично към Турция и се опасяваха от това границите на Общността да не опрат в опасния Ориент. По ирония на съдбата днес именно наследницата на някогашната Османска империя пази Стария континент от кръвопролитията, бушуващи на Изток: териториите извън Турция са в пламъци - в Ирак и Сирия вилнеят терористите от "Ислямска държава", а граждански войни се водят в почти всички близкоизточни държави.

За Брюксел Турция е удобна не като партньор, а като буфер. Дали тази роля обаче е удобна за Анкара, е спорен въпрос, защото тя не може дълго време да предпазва Европа от хаоса, страданието и войната. Не и ако не получава нищо в замяна.

Съвместен план с Турция за справяне с бежанците ще обяви Брюксел

Европейският съюз ще публикува съвместен кризисен план с Турция, чиято цел е да се справи с приток на имигранти в блока. Председателят...

Повече от два милиона бежанци са пръснати из вътрешността на Турция. Страната, правителството и обществото й се пренатовариха - и сега могат да позволят на голяма част от мигрантите да изчезнат в държавите от ЕС. Така че Брюксел трябва да действа - при това бързо.

Европа направи редица грешки спрямо Турция, най-голямата от които вероятно е нежеланието й да демонстрира истинска перспектива за присъединяването на страната към структурите на Общността. Консервативните сили в Европа – в лицето на германските ХДС и ХСС – предложиха на Анкара отдавна вече установеното „привилегировано партньорство“ вместо пълноправно членство в клуба на Брюксел.

Европа не може да се преструва, че ислямският свят не е важен фактор

Най-черногледите противници на турското членство в ЕС твърдят, че присъединяването й към Общността ще сложи край на политическия съюз – европейската идея ще бъде погребана. Нима? Липсата на единство е заложена в турската идентичност. Тя е основата и предимството, което спечели на Турция силни позиции сред държавите извън европейската общност. И Брюксел не може повече да се преструва, че ислямският свят не съществува като фактор в световната политика. Заплахата от „Ислямска държава“ и бежанската криза, която заля Европа, подкрепят тази теза.

Die Sueddeutsche Zeitung

Ердоган: В Европа са дошли само 250 000 бежанци

Само 250 000 бежанци са пристигнали в Европа. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след преговорите си в Брюксел с председате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари