ЕС с военноморска операция в Средиземно море и 70 млн. евро за борба с трафика на хора

13053
ЕС с военноморска операция в Средиземно море и 70 млн. евро за борба с трафика на хора
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз (ЕС) в началото на тази седмица отвори военноморска операция в опит да спре трафикантите на хора, превозващи имигранти през Средиземно море към Европа в опасни лодки, което е непрестанна практика, нерядко и смъртоносна. 

Военноморската операция, която официално се откри на среща на външните министри на Европейския съюз, проведена в Люксембург, ще оперира в международните води и въздушно пространство. Ще бъдат необходими около два месеца, за да бъде приложена. Стартовата фаза и първите 12 месеца от операцията ще струват на европейските данъкоплатци приблизително 12 милиона евро. 

Расте броят на каналджиите, прекарващи бежанци през границата

"През 2014 г. броят на каналджиите, подпомагащи незаконното преминаване през страната от трети страни, се е увеличил", заяви зам.-минис...

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини заяви: „Европейският съюз никога не се е отнасял толкова сериозно към миграционния проблем, колкото сега. С тази военна операция ние целим да се преборим с бизнес модела на тези, които печелят от нещастието на хората“. Тя заяви още, че като Европейски съюз, на нас е отсъдено да спасяваме животи, да скъсаме мрежата на трафикантите на хора и да посочим какви са причините хората от бедните страни да търсят спасение в Европейския съюз. 

Военната операция ще бъде извършена в няколко последователни фази и в пълно съответствие с международното право, в това число съобразно човешките права, бежанския закон и хуманитарните устои. 

Освен това европейските агенции, занимаващи се с миграционните потоци към Европейския съюз и различни фондове на ЕС за справяне с имиграционния проблем, трябва да увеличат своя бюджет с 69.6 милиона, заяви във вторник Бюджетната комисия. Това повишение на бюджета все още не е одобрено от Съвета на министрите и от Европейския парламент, без съгласието на които не може да влезе в приложение. 

След като около 1200 души, опитващи се да навлязат в Европа, се удавиха при няколко трагедии с потънали каналджийски лодки в Средиземноморието през пролетта на тази година, във Брюксел веднага бяха предложени нови политики, които да се справят с нарастващия поток от нелегални имигранти и бежанци, отправящи се към страните от Европейския съюз. Основно се работи в посока на намаляване на потоците от хора, опитващи се да влязат нелегално в Европейския съюз. 

Финландия иска всяка членка на ЕС да има избор дали да приема бежанци от Африка

Всяка страна членка на Европейския съюз трябва да има право на избор дали да приема бежанци и имигранти от африканските страни, заяв...

Стотици хиляди са мигрантите, навлезли на територията на Европа до този момент от началото на годината, като около 2000 са загиналите или изчезналите, докато се опитват да достигнат до континента. Членовете на Европейския парламент вече одобриха една от поправките в бюджета, осигуряваща допълнителни средства за опазване на външните граници на на Европейския съюз, за отдаване на политически убежища и в помощ на „Европол“.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари