Един работен ден на трол, воюващ за победата на руската доктрина

23756
Един работен ден на трол, воюващ за победата на руската доктрина
Снимка: Thinkstock/Guliver

Напоследък в България отново се заговори за необходимостта от закон, урегулиращ по-добре медийния живот в интернет и т.нар. "тролове". Не е тайна, че в редица доклади на авторитетни консултантски агенции и дори на звена за сигурност в Западна Европа се сочи категорична - Русия има добре развита машина за пропаганда, която включва и използването на тролове в мрежата.

Людмила Савчук признава, че именно желанието да припечели повече пари я е накарало да се влее в редиците на онлайн-армията от тролове на Кремъл. Задачата ѝ е да публикува в различни сайтове хвалебствени речи за Путин, като в същото време осмива противниците му, пише Business Insider.

В Чехия: ЕС е пред крах, защото ислямът и руският империализъм са по-силни

Настъпва ли поредният крах на Европа? Много възможно е континентът ни да престане да съществува в съвременния си вид. Старият континент...

"Путин е страхотен!", "Украинците са фашисти", "Европа е в упадък" – 34-годишната Савчук изброи основните идеи, които е трябвало да прокарва в различните интернет форуми, след като откликва на обява за работа.

Работата ни се състоеше в това да отстояваме политиката на правителството, да интерпретираме събитията, така че да представим в добра светлина правителството и лично Путин, разказва Савчук. Тя е работила в продължение на два месеца като кибер-войник или трол, като ги наричат, защото влиза в онлайн дискусия, за да пропагандира, нарушавайки, по този начин, процеса на спонтанната и честната размяна на мнения. Работното ѝ място се намирало в незабележима, сива сграда в северната част на Санкт-Петербург.

Работейки като интернет трол, Людмила водела няколко блога в популярния в Русия LiveJournal, криейки се зад виртуалните личности на домакиня, студентка и спортистка. Макар тези блогове да имат аполитично съдържание и да са посветени на живота в Русия, Савчук е получавала пари за това, че е използвала акаунтите на своите виртуални личности, за да пише коментари в информационните сайтове и форумите. Броят на тези коментари средно за ден е стигал до 100. По думите ѝ всяка сутрин тя е получавала задача за деня, а именно списък с това, което трябва да коментира, а също и идеи, които е трябвало да развие.

"Украйна одобри плана за реформи, за да получи заем от МВФ" – точно така е изглеждало едно от последните ѝ задания, които са се запазили в мобилния ѝ телефон. Тя е трябвало да отговаря на потенциално положителни новини от Украйна, публикувайки отрицателни коментари, като например: "За украинското правителство военните нужди за по-важни от тези на обикновените хора…".

Краткото събеседване, преди Савчук да получи рабоата, е било проведено от човек, който се представил като Олег. Първият му въпрос беше: "Какво мислите за политиката ни към Украйна?"

Както и много други бях поблазнена от заплатата, споделя Савчук, която има две деца. Всеки месец тя получавала между 40 и 50 хил. рубли, което е нелош доход за Русия.

Защо е по-добре да грешим със САЩ, отколкото да сме прави с Русия

Най-известния чешки социолог и публицист г-жа Иржина Шиклова изказа мнение, че е по-добре да се греши със САЩ, отколкото да си прав с Р...

"Тежка работа"

Лавината от идентични, често оскърбителни интернет кометнари, дискредитиращи опонентите на Русия, особено САЩ, започна още преди конфликта между Русия и Украйна.

Пред 2013 година един от журналистите на опозиционната "Новая газета" посети една подобна агенция под прикритие и съобщи, че в малка сграда в покрайнините на града са работили около 400 сътрудници. Оттогава много руски и дори чуждестранни издания, отразяващи събитията в Русия, бяха принудени да премахнат коментарите си заради настъплението на троловете. По информация в руската преса, през октомври тази агенция се преместила в друга по-голяма, 4-етажна сграда.

Днес в центъра на вниманието на трол-центъра на Кремъл е конфликтът в Украйна. Според слуховете там дори има отдели, които набират хора, владеещи чужди езици и умения за работа с Photoshop.

Обикновено в обявите, набиращи тролове, се посочват такива безобидни умения, като на "редактор" или "менджър-съдържание", а като работодател е посочена агенция за онлайн изследвания.

Репортери от AFP откриват няколко обяви за търсене на хора, публикувани на 17 март, в които от кандидатите се иска да попълнят готова форма на сайта. След което кандидатите получават автоматичен отговор, в който им обещават да се свържат с тях.

Забравяме уроците от Втората световна война

Смята се, че ходът на времето изтрива от паметта дори най-ожесточените конфликти. Но една от най-тревожните тенденции на съвременната г...

Според Савчук текучеството на кадри и огромно. Това е тежка работа. Трябва да публикуваш огромно количество информация, освен това много хора биват уволняване заради това, че нямат нужните навици или просто не могат да развият необходимите идеи.

По-голямата част от сътрудниците на агенцията са млади хора, студенти.

"Те бяха абсолютно равнодушни към политиката и не приемаха нищо на сериозно. За тях това беше просто начин да припечелят", разказва Савчук.

Но има и друг тип сътрудници, по-зрели и изпълнени с ентусиазъм. Те възприемали работата си като същинска мисия. Единственият признак за съществуването на този вид агенции са обявите за работа. По думите на Савчук вътре в сградата сътрудниците почти не общуват един с друг. Някои се страхували да говорят, тъй като навсякъде имало камери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари