Египетските пирамиди са в опасност

82390
Египетските пирамиди са в опасност

През последните седмици салафитите в Египет привлякоха вниманието на световната общественост със спорните си призиви за разрушаване на египетските пирамиди и Сфинкса с мотива, че те са символи на идолопоклонничеството, което противоречи на исляма.

След революцията, която свали от власт режима на Хосни Мубарак, в Египет започна "ерата" на "Мюсюлманско братство". Това братство всява страх у населението с консервативните си ценности, които ограничават свободата в страната.

В Аляска откриха пирамиди, по-стари от египетските?

Възможно ли е в Аляска да се намират едни от най-старите изкуствени пирамиди, построени от човешка ръка? Много такива форми могат да ...

Миналата седмица, гостувайки във вечерно шоу по една от египетските национални телевизии, известния салафит Мурган Салем ал-Гохари изрази позицията си относно бъдещето на пирамидите.

"Всички статуи или идоли, които се обожествяват, трябва да бъдат унищожени. Независимо дали това ще го направим ние, или някои други. Наше задължение е да ги унищожим", подчерта той.

Национална гордост

Египетското фараонско наследство обаче не е само повод за национална гордост, но е и средство и източник за постигане на печалба от милионите туристи, които посещават почти единствено заради тях страната. Затова повечето граждани смятат, че заявеното от Гохари е само начин да се отвлече вниманието от истинските проблеми в страната.

"Въпросът за унищожаването на пирамидите е непродуктивен дебат. Вместо това, нека говорят за бедните. Нека погледнат в реалността и към нещата, които трябва да развиваме. Но ако става дума за пирамидите, те са гробници на фараоните. В исляма не е позволено да се оскверняват гробове. И ако проблемът е, че хората ги почитат, то искам да попитам дали има някой, който да обожествява пирамиди", пита един египтянин.

Откриха гробница на 4500 години в Египет

Египетският министър по античността обяви, че е открита гробница на принцеса от времето на петата династия (около 2500 години пред н.е....

"Неприемливо е да се унищожава наследството на една цивилизация или артефакти от собствената си история. Тези, които нямат минало, нямат и бъдеще", подкрепя го друг местен човек.

Неслучайно повечето от египтяните, които се занимават с туризъм, изразяват опасенията си от новата власт. Според тях има вероятност тя да въведе ограничения за чуждестранните туристи.

Волята на ислямската общност

Ръководителите на "Мюсюлманското братство" обаче отхвърлят тези обвинения. Същото сториха и различните салафитски групи, които побързаха да се разграничат от думите на своя известен член.

Ал Джазира

Бум на сексуалното насилие над жени в Египет

Само за два дни в Кайро бяха регистрирани повече от 300 опита за сексуален тормоз над египтянки, предаде КРОСС.В навечерието на "Ейд а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com