Ердоган иска да върне славата на Турция от времето на Османската империя

27847
Ердоган иска да върне славата на Турция от времето на Османската империя
Снимка: Getty Images / Guliver

От години Турция има една от най-големите армии в състава на НАТО с изключение само на тази на САЩ. Сега президентът Реджеп Ердоган иска да разполага и с военна индустрия, която да отговаря на този статут. Това се казва в анализа на Джони Хог и Кан Сезер, публикуван в "Ройтерс", предаде БГНЕС.

Неговата мечта е как Турция ще произвежда цялото си военно оборудване до няколко години. Тя отразява амбицията му да играе по-голяма роля в един размирен регион и да получи повече независимост от своите западни съюзници

Започват парламентарните избори в Турция

Избирателните секции в Турция отвориха врати за парламентарния вот в страната, предаде БГНЕС. 53,7 милиона турски граждани имат правот...

В опита си да спечели повече подкрепа за управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в навечерието на парламентарните избори днес (7 юни), Ердоган многократно призоваваше Турция да стане износител на всичко от пушки до изтребители. Това отговаря на неговата амбиция да върне славата на Турция от времето на Османската империя. Ердоган вече построи президентски дворец с повече от 1000 стаи, спечелвайки си обвиненията на опоненти, че се държи като съвременен султан. 

"Докато има атентатори в света, ние винаги ще трябва да сме готови да се отбраняваме", каза президентът по време на конференция по сигурността в Истанбул. 

А плановете му са насочени към честванията на стогодишнината от създаването на съвременната турска република. "Нашата цел е напълно да се отървем от западната зависимост във военната ни индустрия до 2023 г", каза Ердоган. 

Анкара харчи около 18 млрд. долара за отбрана, като по-малко от половината арсенал се произвежда в страната. През изминалата година износът на военна техника се е увеличил с 18% до 1,65 млрд., като за масово производство вече са почти готови танкове и пушки. В момента проектите за бойни кораби и изтребители все още са в начални фази, но Ердоган се надява, че те ще влязат в производство до 2023 г., когато износът на страната от военна техника в неговите желания трябва да е 25 млрд. долара. 

"Турските управници силно вярват, че страната не може да бъде регионалната сила, каквато те искат", казва Бурак Бекдил, анализатор по сигурността на в. "Хюриет". 

Ердоган забрани на "Гардиън" и "Ню Йорк Таймс" да се появяват в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган яростно нападна чуждите медии в навечерието на парламентарните избори, предаде АФП. Той заповяда н...

Болезнен опит 

През 2014 г. Анкара трябваше да поиска от НАТО да й изпрати ракети "Пейтриът", за да се подсили защитата на границата й със Сирия. Подобен вид зависимост от доста време не дава мира на турците. Миналия месец премиерът Ахмет Давутоглу припомни "болезнения опит" на Турция от Втората световна война, когато тя беше принудена да купува оръжия от чужбина. 

"Нация без своя собствена военна индустрия не може да се сражава за каузата на свободата", каза той по време на честванията на стогодишнината от сраженията при Галиполи. Той добави, че до 2023 г. произведен в страната военен самолет "ще патрулира в турското небе". 

Турското желание за самостоятелност е разбираемо, имайки предвид, че страната споделя дълга 1200 км. обща граница със Сирия и Ирак, където групировката "Ислямска държава" провъзгласи създаването на халифат. Американско ембарго срещу Турция след окупирането на северен Кипър през 1974 г. остави Анкара недобре въоръжена и това послужи като предупредителен сигнал, казва Атила Сандиклъ, пенсиониран военноморски офицер и ръководител на аналитичния център за сигурност "Билгесам". 

Ембаргото беше вдигнато след няколко години. След това малките проекти за развитието на радиа и гуми за летателни апарати бяха последвани от производството по лиценз на изтребители F-16 през 80-те години и съвместни проекти за модернизация с Египет и други държави. 

Давутоглу: Не може да се провалим на изборите

За турския премиер Ахмет Давутоглу провал в парламентарните избори на 7 юни просто не е опция. Той пое поста на министър-председател и...

От танкове до сателити 

В момента Турция е седалище на две от 100-те най-големи военни компании в света - "Аселсан" и ТУСАШ. Но ако секторът иска да се състезава със западните гиганти в отбраната, той трябва да разнообрази експорта си извън рамките на Европа, където бюджетите за отбрана се свиват, до Азия, Близкия изток и Африка, където пък разходите се увеличават. 

"Ние произвеждаме продукти, които са по-добри от повечето на Запад. Ние сме по-евтини... Готови сме да споделим технологията. Турската военна индустрия може да бъде пълноправна алтернатива на Запада", заяви Фаик Екен, генерален директор на "Аселсан" - най-голямата военна фирма в Турция. 

Трансферът на технология е последната точка на конфликт между Турция и съюзниците й от НАТО. През 2013 г. Анкара избра китайска корпорация за прецизна техника за внос и износ в наддаване за производството на ракетни системи с широк обхват на стойност 3,4 млрд. долара, като заяви, че придобиването на нови технологии е приоритет. 

Това породи притеснения за сигурността на Запада, тъй като китайската фирма е била санкционирана от САЩ заради предполагаеми нарушения на закона за забрана на предоставянето на ядрени оръжия на страни като Иран, Северна Корея и Сирия. 

Местан отива в Турция по покана на Давутоглу

На 4-ти и 5-ти юни председателят на ДПС Лютви Местан ще посети Република Турция по покана на министър-председателя на страната Ахмед ...

Западните съюзници на Турция също така изразиха притеснения и за съвместимостта на китайската технология с натовските системи. Макар и все още да е млада, турската военна индустрия подсилва възможностите си за справяне с мащабни проекти, коментира Мухарем Дорткасли, изпълнителен директор на ТУСАШ. Сега тя иска място редом до най-големите страни от НАТО – САЩ, Франция, Великобритания, както и до Русия и Китай. 

"Говорим за държава, която ще има свои собствен танк, кораб, хеликоптер, сателит и военен самолет", допълва той. "Стремим се да имаме всичко, което петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН имат", казва още Дорткасли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com