Френски журналист: За гръцката трагедия фаталната грешка е на ЕЦБ

15564
Френски журналист: За гръцката трагедия фаталната грешка е на ЕЦБ
Снимка: Getty Images / Guliver

Седем години – това беше периодът, в който ЕЦБ успя да допринесе решително за положението в Гърция, пише в свой анализ френският икономически журналист Никола Гетцман за изданието Atlantico.

Каква е ролята на ЕЦБ – най-просто казано политиката ѝ на поведение по отношение на европейската основна лихва. Това беше първият етап, пише Гетцман, който дели на три фази гръцката икономическа трагедия.

Гръцката борса ще остане затворена до 7 юли

Гръцката фондова борса ще остане затворена до 7 юли, един ден след крайния срок, в който банките в страната трябва да започнат отново д...

Втората фаза е свързана с датата 22 януари. Тогава, със седем години закъснение, ЕЦБ реши да приеме валутни антикризисни мерки и обяви план за възход на икономиката в рамките на над един трилион евро за цялата еврозона. В частност програмата предвижда изкупуването на държавни облигации на страните-членки. Но не и на Гърция – на най-слабата икономика в еврозоната, която най-много се нуждае от подкрепа – от единния валутен съюз.

На 5 март 2015 година Марио Драги направи следното изявление в Никозия: „В момента ЕЦБ не може да изкупи гръцките облигации. Когато Гърция започне изплащанията по своите облигации, а това трябва да стане през юли или август, тогава ще може да пристъпим към покупката на гръцки облигации по новата програма за придобиване на активи“.

Вината на Гърция е в това, че не пожела да умре тихо. СИРИЗА и Алексис Ципрас нямат особена роля в това, смята Гетцман. Научете в Expert.bg как точно ЕЦБ се оказа основна причина за разрушаването на Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари