Газови противоречия с Европа

8750
Газови противоречия с Европа

Яркият диалог на Владимир Путин и Ангела Меркел по въпроса за газовите доставки в Европа накара експертите да предполагат най-лошите възможни сценарии за Русия. Запазването на принципни разногласия с европейците означава за „Газпром” нов кръг на ценови отстъпки – за всички европейски потребители наред. Бързането с началото на строителството на „Южен поток” едва ли ще спаси руската компания от новите европейски правила, които най-вероятно ще влязат в сила със задна дата.

Президентът Путин поиска от ЕС законите, които ще бъдат приети в рамките на Третия енергиен пакет, да не могат да влизат в сила със задна дата. „Единственото, срещу което възразяваме, е приеманите закони да са със задна дата. Това е абсолютно недопустимо. Това е абсолютно нецивилизован начин да се решат въпросите. Ако ние влагаме пари, а нашите компании влагат средства в многомилиардни проекти по действащите правила и закони, то каква увереност можем да имаме какво ще се случи с тези инвестиции, ако след това някое решение бъде взето със задна дата и тези нови правила ще важат за старите инвестиции”, каза Путин на пресконференцията след края на преговорите си с германския канцлер Ангела Меркел. „Ние помолихме нашите европейски партньори, Европейската комисия, да имат предвид това обстоятелство и да изграждат отношенията с партньорите, в това число и с руските, по начин, който да не нарушава установените принципи на международното право”, каза руският президент.

В рамките на т.нар. Трети енергиен пакет, утвърден от ЕС през 2009 година, трябва да има разделение на бизнеса по продажба и транспортиране на газ. Компания-собственик на газ не трябва да бъде монополен собственик на газопроводите и трябва да допусне до доставките на газа и своите конкуренти. В „Газпром” са уверени, че новите европейски правила са насочени именно срещу него – като основен доставчик на газ за Европа. „Ние смятаме, че Третият енергиен пакет е вреден документ. Европейските партньори имат правото да правят каквото си поискат”, заяви Путин.

От своя страна Ангела Меркел посочи, че не е против газопроводите да бъдат пълнени единствено с руски газ, но само ако няма други конкуренти и претенденти. „Препоръчвам нещата да бъдат приемани такива, каквито са, и да се използва тази свобода на действие, която те дават”, каза Меркел.

Независими експерти свързват бързането с началото на строителството на газопровода „Южен поток” с опита на Москва за този проект да не действат изискванията на Третия енергиен пакет. „Предполагам, че надеждите да за избегне Третия енергиен пакет ще бъдат напразни. Европейският парламент и Съветът на Европа вече приеха постановление за необходимостта да се проверят всички договорености за доставка на газ. Фактически се предполага ревизията да засегне както старите, така и новите договори и споразумения”, посочва анализаторът от консултантската компания „РусЕнерджи” Михаил Крутихин. Накрая Европа ще получи за себе си нов газопровод, изграден с руски пари, а от този тръбопровод ще се възползват независими оператори, срещу чието участие в момента Москва възразява, предполага експертът.

Перспективи за подобряване на газовите отношения с ЕС не вижда и анализаторът от „Сбербанк инвестмънт рисърч” Валерий Нестеров. „Газпром” се сблъсква в Европа с ниско търсене на газ и високи данъци върху „синьото гориво” в страните-вносителки”, казва експертът. Според него не е случайно, че Русия отбелязва рекордно ниско ниво на добив на газ. „Засега не се виждат признаци за компромис. Напротив, още по-вероятно е да има нови отстъпки от страна на Русия. Днес „Газпром” фактически вече се отказва от основното условие „взимай или плащай”, а коригира и цените на спотовия пазар”, напомня Нестеров.

Независимая газета

Последна грижа

Има ли нещо общо между финализирането на „Южен поток” и скандалът при полагане на клетва от новите конституционни съдии. Ил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com