Germanwings - когато опасността идва отвътре

29363
Germanwings - когато опасността идва отвътре
Снимка: Gettyimages.com

Информацията, че вторият пилот на А320 умишлено е разбил самолета на Germanwings, катастрофирал във Френските Акпи, предизвика нова вълна от опасения, която е най-трудно да бъде предотвратена – заплахата, идващата от самите служители на авиокомпаниите, пише Даниел Майкълс от Wall Street Journal.

По данни на Аiation Safety Network най-малко 12 самолетни катастрофи, които са станали през последните 40 години, са били преднамерено провокирани от пилотите или други служители, които имат отношение към управлението на полетите. В десет от случаите пилотите специално са променяли маршрута, за да потърсят политическо убежище в други страни.

Капитанът на Germanwings опитал да разбие вратата на кабината с брадва

Капитанът, заключен извън пилотската кабина на самолета на Germanwings, който се разби във Френските Алпи използвал брадва в опит да вл...

Катастрофата на борда на Germanwings се случи само четири дни след като пилот от Ethiopian Airlines получи задочна присъда от 20 години затвор за отвличането на самолета, който управлявал през февруари миналата година. 31-годишният пилот, който има 5-годишен опит, се възползвал, че първият пилот излязъл от кабината, заключил вратата и променил маршрута на самолета с 202 души на борда, към Женева, където поискал политическо убежище, но бил арестуван.

Катастрофата със самолета на Germanwings показва, че "вътрешна заплаха, идваща от работниците на авиокомпаниите, е напълно реална", смята Филип Баум, ръководител на лондонската компания Green Light Ltd, която оказва консултански услуги по въпросите на безопасността на полетите.

След случая с етиопския самолет Баум заявява, че правилата, изискващи заключването на вратата на пилотската кабина, може да създадат проблеми, макар да има и решение на този проблем.

Приемайки пилоти на работа обикновено се прави прецизен подбор на кандидатите, а след това, когато започнат работа, те непрекъснато биват проверявани. Периодичността и точността на тези проверки са различни при различните авиокомпании.

Deutsche Lufthansa AG, в чийто състав влиза Germanwings, „осъществява подбор на пилотите с особена строгост“, заяви във вторник (24 март) шефът на концерна Карстен Шпор. „Според нас това, което се случи, е просто невероятно.“

Експерти: Не се знае какво е станало със самолета на Germanwings

В самолетите Airbus има специална процедура за влизане в кабината на пилотите. Пилотите имат възможност да заключат вратата със специал...

След терористичните актове от 11 септември, 2011 година властите във всички страни по света затегнаха правилата за проверка на пътниците, пилотите и персонала, за да не може никой да пренесе на борда на самолета оръжие или опасни вещества.

През последните години, обаче, работниците на авиокомпаниите и летищата по целия свят се оказват замесени в подготовката на терористични актове, контрабанда на наркотици и отвличания. Служителите от службите по безопасност смятат, че тези случаи свидетелстват, че работниците на авиокомпаниите, както и по-рано, имат много възможности да организират диверсии във въздушния транспорт.

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви през октомври миналата година по време на конференция за безопасността на полетите, че „инсайдерите-злоумишленици, работещи в гражданската авиация, са още по-голяма опасност“, отколкото потенциалните самоубийци, които планират атентати с използването на взривни вещества.

Следователите подозират, че в случая с малайзийския самолет, който изчезна по пътя Куала Лумпур – Пекин, някой от персонала, ръководещ полета, преднамерено е променил курса. Съществува версия, според която самолетът умишлено е разбит над Индийския океан.

Пет месеца по-късно в Намибия се разбива Embraer на авиакомпания LAM Mozambique Airlines с 33 пътници на борда. Установено, че катастрофата се дължи на „преднамерените действия на пилота.“ Има и други случаи, в които се подозира умишленото действие на един от пилотите.

Авиокомпаниите променят инструкциите за екипажите си

Ръководството на норвежката авиокомпания Norwegian Air Shuttle ASA спешно променя работните инструкции за работата на екипажите си, сле...

Според действащите в САЩ правила, ако единият от пилотите напусне кабината, в нея трябва да влезе третия пилот или стюардеса. Подобни правила има в други страни, включително в България, но в Германия и съответно Lufthansa – не.

Но опасността идва не само от пилотите. Проверките на анкетните данни и списъци, а също и оценката на надеждността на работниците от наземните служби в гражданската авиация, които нямат достъп до самолетите, често не се провеждат толкова строго.

През февруари 2011 година британският съд призна за виновен бивш програмист от British Airways. 36-годишният мъж е организирал теростични актове, използвайки служебното си положение за тяхната подготовка. През март 2013 година въоръжени открадната от пътнически самолет на летището в Брюксел, диаманти на стойност няколко милиона долара. Според разследващите, престъпниците са се възползвали от помощта на работници от летището или са получили информация от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари