Germanwings — черното петно в период на безпрецедентна безопасност в небето над ЕС

25351
Germanwings — черното петно в период на безпрецедентна безопасност в небето над ЕС
Снимка: Gettyimages.com

Падането на самолета на Germanwings, полет 9525, стана първата голяма самолетна катастрофа в Западна Европа от 2008 година насам. Но през изминалата година имаше цяла поредица от големи авиопроизшествия, които сложиха негативен отпечатък на един период на безпрецедентни успехи в сферата на безопасността на въздушното движение, пише Джон Остоуър от The Wall Street Journal.

Станалата във вторник, 24 март, катастрофа е „много необикновено произшествие, отчитайки сегашното състояние на авиационната безопасност, особено в Западна Европа“, заяви ръководителят на отрасловия сайт Харо Рантер

Минута преди снижаването е имало връзка с екипажа на Airbus А-320

Френските диспечери да установили връзка с пилотите минута пред самолетът да започне да се снижава рязко. Това съобщи министърът на тра...

Засега не е ясно каква е причината самолетът A320, който летеше от Барселона за Дюселдорф, да падне в планините в Южна Франция.

В тясното въздушно пространство на Западна Европа, както и в небето над Северна Америка, броят на авиационните произшествия със смъртоносен изход през последните години устойчиво се понижава. През изминалата година честотата на самолетните произшествия в Европа беше 0,15 загубени самолети на всеки милионен полет, докато същият показател е бил 0,24 за периода 2009-2013 година.

Трагедията с Germanwings стана първата голяма самолетна катастрофа на френска земя от юни 2000 г., когато свръхзвуковият "Конкорд" на Air France се разби при излитане. Тогава загинаха 113 души, включително и четирима на земята.

Според съобщенията на властите след катастрофата на Germanwings едва ли има оцелели. Ако това е така, то тя ще се превърне в най-смъртоносната самолетна катастрофа във Франция от 1981 година насам, когато самолетът McDonnell Douglas MD-81 на Adria Airways падна в Корсика поради дезориентация на екипажа и диспечерите. Тогава загинаха 173 пътници и седем членове на екипажа.

Миналата година серията фатални инциденти със самолети на азиатски авиолинии доведе до рязко увеличаване на броя на жертвите на самолетните катастрофи след продължителен период на понижаване на техния брой, а така също и изведе на преден план недостатъците по въпросите на авиационната безопасност в бързоразвиващата се Азия.

Намерената черна кутия на Airbus А-320 е повредена

Намерената на мястото на самолетната катастрофа във Франция, черна кутия е повредена, съобщи AFP.  Черната кутия бе намерена вчер...

Сайтът Aviation Safety Network, собственост на частния фонд Flight Safety Foundation, който събира информация по въпросите на авиационната безопасност, е преброил 692 жертви на самолетни катастрофи за 2014 година. В статистиката не влизат 298 души, загинали на борда на MH17 на малайзийските авиолинии. Той беше свален през юли миналата година в небето над Източна Украйна.

Показателят за 2014 година е по-висок от 2013 година, но по-нисък от този за 2005 година, когато в световен мащаб е имало 1074 жертви.

В същото време 2014 година е била най-безопасната година за търговската авиация. По данни на Международната асоциация на въздушния транспорт, броят на произшествията на милион полети е 4,4.

Тъй като катастрофите днес се случват изключително рядко, те се набиват в паметта на хората. Само преди няколко години всяка голяма авиокомпания претърпяваше катастрофа, но сега ситуацията се промени.

Сравнявайки показателите на авиационна безопасност за последните 40 години, експертите заявяват, че ако количеството на самолетни произшествия през 1973 година, когато във Франция стана най-голямото крушение (на борда на DC-10 на турските авиолинии загинаха 346 души) се повтори през 2013 година, то в този случай в условията на силно нараснала плътност на въздушното движение самолетна катастрофа със смъртоносен изход би се случвала на всеки 41 часа.

Разбилият се самолет е имал технически проблем ден преди катастрофата

Предният ден преди полета е бил установен технически проблем при A-320 , който вчера се разби във Френските Алпи, причинявайки смъртта ...

Последната голяма самолетна катастрофа в Западна Европа беше разбиването на самолета MD-82 на Spanair, което се случи при излитане на мадридското летище Барахас през 2008 година. Тогава загинаха 148 души и шест членове на екипажа, а 18 души бяха ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари