Голямото завръщане на Ангела Меркел

7468
Голямото завръщане на Ангела Меркел
Снимка: Gettyimages

Лятната пресконференция, която канцлерът на ФРГ дава всяка година, е добър индикатор за това коя тема ще осигури работа на Берлин за дълго време напред. Предходната 2014 г. беше посветена на Русия и Украйна, 2013 г. - на дейността на американското разузнаване, а Гърция и стабилността на валутния съюз на Общността стояха неизменно на дневен ред през последните няколко години. И така, сега за първи път след 2011 г. насам въпросите, които тревожат Берлин, не са свързани със спасяването на света.

Германия на фокус

Според Меркел по-нататъшното съществуване на Шенген може да е под въпрос

Според Ангела Меркел нерешеният въпрос за мигрантите в Европа може да постави под въпрос целесъобразността на по-нататъшното съществу...

Кризата с бежанците върна Ангела Меркел там, където отдавна не е била - в полето на германската вътрешна политика. Тя се превърна в най-трудния политически въпрос във вътрешните дела на канцлера - и на нея й отне твърде много време, за да я дефинира като такъв. Преди това трябваше да се случат събитията във Фрайтал, палежите в Хайденау и нападенията на неонацистки екстремисти срещу бежански лагери. Трябваше да минат месеци, преди мълчанието на Берлин да разгневи мнозина. Това, което последва, беше осъждането на бунтовете и насилието и обявяването на това, което ще се случи през следващите месеци като резултат от конкретна политика. Канцлерът иска да направи нещо: сега и веднага. Остава само да видим какво.

Стандартно отклонение от закона

Именно това би допринесло за ускореното преодоляване на бежанската криза. "Всичко това ще доведе до законодателна инициатива, съгласно която временно ще преустановим изпълнението на тези стандарти, които ни пречат да направим необходимото. В подобна ситуация не можем да държим на всичко", поясни пред журналистите германският канцлер. Това, от което се нуждаят лицата, търсещи убежище, е да бъдат приети и настанени в центровете за временно пребиваване, а след това - възможно най-бързата обработка на молбите им. "Немската основа за това е чудесна, но сега се нуждаем от гъвкавост", поясни германският канцлер.

Меркел подчерта ясно, че става въпрос за своеобразно "аварийно" законодателство, което ще доведе до "временни промени", а не до фундаментални изменения на нормативните актове, пренаписвани десетилетие след десетилетие в следвоенната история на Германия. И все пак с оглед на ситуацията за мнозина е ясно, че законодателни промени може да останат дълго време в сила.

Меркел очаква Гърция да изпълни поетите ангажименти

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че очаква Атина да се придържа стриктно към реформите, които трябва да осъществи в замя...

Премълчаването на финансовата страна

Германският канцлер не пожела да коментира цената, която приемането на допълнителен брой бежанци ще струва на данъкоплатеца. "Нашата икономика е силна, а пазарът на труда - стабилен", заяви категорично Меркел, допълвайки, че сега федералното правителство е в състояние да участва значително по-активно във финансирането на програмите за бежанците, отколкото преди. Досега Берлин спазваше всички установени предписания, правила и наредби - сега обаче те не могат да съдействат за преодоляване на ситуацията. Тя защити основателността на претенциите си като припомни, че и германското обединение е извършено не чрез "нормална работа, а чрез използването на много нови подходи".

Националната гордост като позитивен коз

Това, което отличи тазгодишната лятна конференция на канцлера от предишните, е излизането й от ролята на технократ - такава, каквато беше по отношение на Гърция и проблемите на валутния съюз. Тя успя да намери правилния тон, опирайки се на нещо, което досега изглеждаше невъзможно да бъде използвано: гордостта, и то националната. Тази, която говори от името на осъзнатата историческа роля да бъде лидер на една държава, която е има готовност да закриля слабия.

Меркел: Страните –членки трябва да споделят отговорността

Германският канцлер Ангела Меркел призова германците да не участват в протести срещу приема на бежанци. „Не следвайте тези, коит...

Die Welt

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари