Хаос в Републиканската партия

7225
Хаос в Републиканската партия
Снимка: Getty Images / Guliver

Републиканците във Вашингтон изпитват затруднения да попълнят празнотата в ръководството си, след като претендентът за председателския пост в Камарата на представителите, Кевин Маккарти, изненадващо се оттегли от надпреварата, а това подчерта опасенията относно способността на партията за ефективно управление на страната.

Конгресмен Маккарти, който е No. 2 в групата на републиканците в Камарата, се очакваше да спечели надпреварата в четвъртък за номинацията за приемник на оттеглящия се председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Джо Бойнър, въпреки противопоставянето на по-консервативните законодатели, настояващи за по твърдолинейна политика срещу дневния ред на демократа президент Барак Обама. Но Маккарти изуми колегите си, оттегляйки се преди вота заявявайки, че не му достига подкрепа да бъде ефективен председател.

Рекордно ниско одобрение за републиканците

Имиджът на Републиканската партия в САЩ падна на най-ниското си ниво заради ролята им в кризата с бюджета и вдигането на тавана на дъ...

„За да се обединим, вероятно ни трябва ново лице“, каза калифорниецът Маккарти пред репортери, след като срещата за избора на кандидат приключи с хаос. Той допълни, че ще остане лидер на мнозинството в Камарата, пост който заема от август 2014 г.

Републиканците в Камарата се борят да определят човека, който ще успее да преодолее разделението им. В края на деня усилия председателят на комисията по управлението на бюджета Пол Райън да се натовари със задачата се оказаха безплодни. Райън, изтъкнато име по фискалните въпроси и кандидат за вицепрезидент през 2012 г., каза след изказването на Маккарти, че няма да се кандидатира за председателското място. Въпреки това републиканци обявиха по-късно, че все пак го призовават да предприеме този ход.

„Позицията ми остава същата. Не съм променил нищо. Нямам какво да допълня“, каза той пред репортери.

Бойнър, планиращ да се оттегли от Конгреса на 30 октомври, каза, че ще остане на поста до избора на негов приемник. Все още не е ясно дали насроченото за 29 октомври гласуване в зала за избор на председател на Камарата на представителите ще се състои. Под ръководството на Бойнър, републиканец от Охайо разчитащ на Маккарти като съюзник, републиканците предизвикаха 16-дневно блокиране на правителството през 2013 г. и достигнаха до задънена улица по въпроса за тавана на държавния кредит с президента Обама, което докара страната до ръба на неплатежоспособност през 2011 година, а това доведе до първото в историята понижаване на кредитния рейтинг на САЩ.

САЩ спират програмата за обучение на сирийски бунтовници

Администрацията на президента Обама прекратява програмата на Пентагона на стойност 500 млн. долара за обучение и екипиране на сирийски ...

Конгресът е изправен и пред друго предизвикателство, до 5 ноември трябва да повиши тавана на държавния дълг, или през декември правителството отново ще се окаже без финансиране. Новият председател на Камарата ще трябва да лавира сред тези проблеми, докато отговаря пред ново утвърждаващо се крило в редиците на републиканците, а в същото време Републиканската партия се опитва да убеди избирателите, преди президентските избори през ноември 2016 го, че може да управлява ефективно.

Reuters

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com