Хомосексуалните отношения се наказват със смърт в десетина държави

27545
Хомосексуалните отношения се наказват със смърт в десетина държави
Снимка: БГНЕС

Юни е месецът, в който традиционно движенията за защита на правата на ЛГБТ обществата провеждат т.нар. прайдове. Софийският прайд се проведе в събота, 27 юни.

В Европа, Америка и Австралия еднополовите двойки получават все повече права, като на някои места те вече могат да сключват бракове помежду си, да осиновяват и да отглеждат деца.

Блъсков блесна за гей парада: Искам да не си размахвате срамотиите

Какво да ви кажа. На тези хора никой нищо не им прави, никой не им се противопоставя. С тези думи „стълбът на българската журнали...

Браковете между хора от същия пол са легализирани в САЩ (официално от миналия петък, 26.06.2015 г.), Бразилия, Аржентина, Уругвай, Република Южна Африка, Нова Зеландия, в някои щати на Мексико, както и в повечето страни от Западна Европа (Великобритания, Ирландия, Исландия, Норвегия, Швеция, Финландия, Белгия, Нидерландия, Дания, Испания, Португалия и Франция). Словения е единствената страна на Балканите, която е легализирала браковете за еднополовите двойки, a пък Руската федерация е единствената християнска страна в света, в която е забранено откритото изразяване на еднополови взаимоотношения.

Другаде браковете не са разрешени, но са узаконени така наречените съюзи между хора от един пол, които до известна степен намаляват проблемите пред тези двойки. Сред тези страни са Германия, Чехия, Швейцария, Австрия, Унгария, Хърватия, Естония, Колумбия, Чили, Коста Рика и Еквадор.

Но в повечето общества по света еднополовите двойки са подложени на сериозна дискриминация, като в някои законът дори предвижда наказания, които понякога са затворничество или дори смъртна присъда. В някои от тези страни все пак са разрешени еднополовите сексуални отношения, но само между представителките на нежния пол.

Смъртно наказание за хомосексуално поведение се налага в Иран, Саудитска Арабия, Мавритания, Катар, Судан, Йемен, Афганистан, в северната част на Нигерия (където е на власт групировката „Боко Харам“), Бруней и в контролираните от „Ислямска държава“ територии.

Гандалф и Дъмбълдор сключиха брак - в подкрепа на гей браковете

Магьосниците Гандалф и Дъмбълдор се ожениха, изразявайки по този начин подкрепата си за еднополовите бракове, предаде БГНЕС. "Сватбата...

Хомосексуалното поведение се наказва със затворничество най-често в Африка, в Близкия изток, на Арабския полуостров и в страните от Южна Азия. Ефективни присъди се налагат във всичките страни от Северна Африка (Либия, Тунис, Египет, Алжир, Мароко и Западна Сахара), в повечето западноафрикански държави (Гамбия, Гана, Гвинея, Либерия, Сенегал, Сиера Леоне, Того и Камерун) и в Източна Африка (Бурунди, Кения, Уганда, Танзания, Еритрея, Етиопия, Сомалия, Коморос, Сейшелите Малави, Замбия и Ботсвана).

Със затвор се наказват и хомосексуалните в Барбадос, Гвиана, в някои от палестинските територии в Израел (ивицата Газа), Обединените арабски емирства, Бангладеш, Бутан, Индия (където на практика не се прилага), Пакистан, Шри Ланка, Папуа-Нова Гвинея, Самоа, Соломоновите острови, в Тонга, както и на още много други места.

Източници на данните: United Nations’ Report on Human Rights of Gay and Lesbian People; Amnesty International’s LGBT Human Rights Issue.

Автор: Теодор Спасов

Гей двойка не може да се разведе

Разводът се оказва по-трудната част от гейбраковете - поне в САЩ. Причината е, че съдът в Мисури отказа на гей двойка да се разведе, от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари