Хърватският пример или защо България спи дълбок туристически сън

27617
Хърватският пример или защо България спи дълбок туристически сън

При население от около 4 300 000 души, през 2013 година Хърватия е посетена от 14 милиона чуждестранни туристи.

Туристическата политика на балканската страна, предлагаща излаз на Адриатическо море и много културни и исторически забележителности, цели до 2020 година страната да бъде посещавана от 17,5 милиона чуждестранни туристи годишно.

Драганов: Гръцкият туризъм ще се повлияе от кризата, но няма да е застрашен

Ситуацията в Гърция ще се отрази на туристическия сезон, но няма да го застраши. Това каза Румен Драганов, директор на Института за ана...

Към 2014 г. в Хърватия има изградени 1 289 километра магистрали и седем международни летища – в Загреб, Задар, Сплит, Дубровник, Риека, Осиек и Пула.

Туризмът доминира в хърватския сектор на услугите, формирайки 1/5 от брутния вътрешен продукт на страната. Общата печалба от туризъм през 2011 г. се равнява на 6.6 милиарда евро.

При площ от 56 600 квадратни километра (двойно по-малка площ от тази на България), в Хърватия има осем национални парка, около които е засилен контролът на индустриалното развитие.

През 2006 г. списание National Geographic Adventure обявява Хърватия за дестинация на годината.

Страната привлича най-много туристи от Германия, Австрия, Словения и Чехия, като средната продължителност на престоя им е около 5 дни.

Ангелкова: Делът на културния туризъм у нас е малко над 11%

През 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ в световен мащаб, според анализи на Световната организация по туризъм. По тази причин...

Хърватия е последната засега държава, която се присъедини към Европейския съюз. Това се случи през лятото на 2013 година, като отзивите от Брюксел към настоящия момент са предимно положителни. По собствена инициатива страната започва да налага реформи в проблемната си съдебна система, наследена от югославския период.

Къде е България?

При население от малко над 7 милиона души, България е привлякла малко под 7 милиона чуждестранни туристи през 2014 г. – т.е. двойно по-малко от посетителите на Хърватия, като туристите от Гърция, Румъния и Турция, които обикновено идват на няколкодневни екскурзии, формират около 40 % от целия туристически поток.  

През летния сезон на същата година страната ни е посетена от 3 723 959 чуждестранни граждани, като едва 2 600 000 от тях са били тук на ваканция. С 9.2% е спадът в броя на летовниците от по-миналата 2013 година. През 2014-та най-много се били туристите от Германия (481 102 души) и Русия (481 069 души).

Туристическият сектор в България формира около 13% от брутния ни вътрешен продукт, докато този процент в Хърватия, както стане ясно и по-горе, е 20 на сто. Туристическият отрасъл през 2013 година ни е донесъл приходи от 3 милиарда евро – повече от два пъти по-малко, отколкото на Хърватия.

При двойно по-голяма площ от тази на Хърватия, към юни 2015 г. в страната ни има едва 673.5 километра магистрали (1289 км има в Хърватия), четири действащи международни летища – в София, Варна, Пловдив и Бургас (в Хърватия са осем), а също и 11 природни и три национални парка.

Българският пътеводител - възможността да подготвиш виртуално своята реална екскурзия

От март до юни - толкова време имаха всички, които искат да гласуват за победител в седмото издание на "Български награди за уеб". Конк...

Източници на данните: Ministarstvo turizma Republike Hrvatske; Mинистерство на икономиката и енергетиката на Република България; Hrvatska udruga koncesionera za autoceste s naplatom cestarine.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари