Ислямистката мечта и силата на "Ислямска държава"

52965
Ислямистката мечта и силата на "Ислямска държава"

Западните експерти оценяват доста песимистично възможността, в близко време, да бъде спряно придвижването на терористичните групировки, които завладяват нови и нови територии и да установят своите порядки, с надеждата да създадат ислямска държава. Експертите може да бъдат разбрани, пише в свой анализ изданието "Арабска преса".

Броят на ислямските бойци непрекъснато нараства, а САЩ, които воюват с ИД и са начело на международната коалиция, нямат ясна стратегия и дори елементарна представа как да спрат придвижването на джихадистите.

Елитът на ислямските духовници поиска образование за борба с екстремизма

По време на конференция срещу тероризма водещи ислямски духовници от цял свят призоваха за образователни реформи срещу религиозния ек...

Но песимистичните прогнози са свързани не само с това, те се обясняват и с друго – че днес ИД се ползва с все по-голямо влияние сред западната младеж.

Анкета, проведена от британския институт за обществено мнение (British Institute of Public Opinion) преди няколко месеца, показа една невероятна ситуация: всеки четвърти френски тийнейджър одобрява действията на ИД.

Положително или дори много положително за организацията са се изказали 27% от французите, докато в Англия те са 6%, а в Германия – 4%.

Този феномен не е свързан с броя на мюсюлманите, живеещи във Франция, те са не повече от 6% от цялото население на страната. Истинските причини, по мнението на експертите, се коренят другаде.

Антрополоът Скот Атан смята, че терористичните организации – става въпрос най-вече за ИД, са способни да извършват своите страшни престъпления, да внушават на хората чувството, макар и илюзорно, че това, което правят, е в името на висока и благородна цел.

The Telegraph: Булките на джихадистите не са жертви

През уикенда ликовете на три тийнейджърки се взираха в британския народ от страниците на вестниците и от телевизионните екрани. Така ...

Идеологии като комунизма и капитализма претърпяха фиаско и лишиха човека от стремежа към висша цел и желанието да се бори за нея с всички възможни средства.

Атран твърди, че представителите на западната цивилизация днес са лишени от всички качества, които великите народи някога са притежавали: жертвоготовност, желание за борба, за риск и да пролееш кръвта си за идеята. Те се стремят към тих, спокоен и скучен живот. С това мнение може да се спори, а може и да бъде прието, но усилията, положени от учените в опитите да се разбере едно от най-опасните явления на нашето време, безусловно заслужават уважение.

Западните експерти днес мислят много за това каква е психологията на терористите, каква философия ги вдъхновява и се опитват да разберат какви начини за тайни преговори използват и как успяват да се възползват от интернет, независимо от "погледа" на тайните служби.

Що се отнася до арабските изследвания, то те са напълно повърхностни, а междувременно ислямистите успяват да създадат своята огромна територия в Ирак и Сирия. Те се стремят да установят управлението си да въведат нормите на Шериата (по-скоро своята версия) в граничните територии.

В изданието Foreign Policy бе публикувано изследване доколко ИД е успешна в организирането на обществения живот на завладените територии. Става ясно, че новите власти прокарват пътища, откриват болници, уреждат работата на пощенските служби и поддържат дейността на предприятията от частния сектор.

България е предпочитаният маршрут за джихадистите заради слабата охрана

Някои западноевропейски държави вече инкриминираха воюването на страната на „Ислямска държава” (ИД) от техни граждани, но в...

ЦРУ твърди, че ИД умело използва опита на Хизбула да разпределя финансовите средства рационално и обръщайки внимание, преди всичко, на социалните нужди на населението, като вода и електричество, а така също и достъпа до здравеопазване.

Според експертите тайната на успеха на ИД е комбинацията от методите на социалната политика на Хизбула и натрупаният с годините военен опит на Ал Кайда.

Истината е, че ИД е в центъра на вниманието на съвременните учени. Наблюдавайки придвижването на стотици хиляди нейни бойци, експертите се затрудняват да предвидят в какво могат да превърнат огромния мюсюлмански регион, простиращ се от Афганистан до страните от Магреба на запад и Нигерия и Мали на юг, и Казахстан на север.

В последния си брой Foreign Policy публикува карта, на която са отбелязани райони, изцяло или частично завладени от ислямистите. Всички тези осем района предсказуемо се оказват в зоната на религиозни или етнически конфликти.

За организациите Боко Харам, Ал Кайда и Ал Шабаб е характерно това, че те са най-богатите и осигурени с последните видове оръжие. И именно затова те са толкова привлекателни за младежите.

ИД унищожава целенасочено библиотеки

Екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) са взривили централната библиотека във втория по големина иракски град Мосул, който е...

Европа се усети едва тогава, когато установи, че бойците са вече при средиземноморското ѝ крайбрежие. Френският премиер Манюел Валс заяви, че европейските страни трябва незабавно да предприемат отбранителни мерки. Но както казва една китайска поговорка: „Добрата подготовка е половин победа.” И днес светът вижда резултатите от една щателна и систематична подготовка на бойците от ИД, докато онези, които искат да се борят с тях, са разяждани от разпри и конфликти.

Докато ИД умело използва всички възможни пропагандни средства, световното общество провежда многобройни преговори и конференции в опит да забрави отвратителните „видеоматериали”, които снима тази организация. Демонстрирайки масовите убийства, ИД поддържа репутацията си на силна и влиятелна организация и именно тези качества привличат към нея всички онези, които са лишени от житейски ориентири.

Видеокадрите, които показва ИД, са най-мощното и смъртоносно оръжие, а заедно с това и средство за привличане на нови членове в редиците ѝ.

Като напомняне за всички, които се отнасят снизходително към действия на ИД, звучат думите на Скот Атран: „В продължение на векове насилието и убийствата са се извършвали във всички човешки общества в името на блага и висша цел. Защото без такава цел е трудно да бъдат оправдани убийствата на огромен брой хора.” Но тази цена на този продължаващ празник на човешкото лицемерие ще бъде прекалено висока.

Целият парадокс на борбата с ИД се състои в това, че вече не е достатъчно тя да бъде победена. Семената, посети от тази организация в заблудените души на хората, още дълго ще прорастват. И именно в това се крие тайната на силата ѝ.

Военният министър на САЩ затяга редиците в борбата с ИД

Американският военен министър Аштън Картър ще председателства извънредно заседание на американски служители по проблемите на борбата с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com