Италия плаща на джихадисти и пирати откупи за милиони

8558
Италия плаща на джихадисти и пирати откупи за милиони

Продължило шест месеца разследване на екип на телевизия Ал Джазира разкрива, че италианското правителство плаща десетки милиони долари за откупване на заложници, похитени от джихадисти или сомалийски пирати, предаде БГНЕС.

При един от случаите Италия платила милиони долари за освобождаването на един италиански и един белгийски журналист, казват сирийски бойци. При друг, за който Ал Джазира разполага със снимки на изплатените в брой 11 млн. долара, Рим платил на Фронта Ал Нусра за освобождаването на двама хуманитарни работници. Телевизията се добрала до документи на разузнаване, от които става ясно, че Италия се включила в преговори със сомалийските пирати за освобождаването на мъж с двойно гражданство – италианско и южноафриканско, и неговия приятел. Сделката била сключена за 525 000 долара. Правителствата на двете държави след това подали фалшива информация на медиите с твърдението, че подкрепяна от западни страни сомалийска групировка осигурила освобождаването на заложниците.

Новият документален филм на Ал Джазира „Бизнесът със заложници“ показва как няколко милиона долара са били платени за освобождаването на италианския журналист Доменико Кирико и неговия колега Пиер Писин да Прата от Белгия. Мутаз Шаклаб, който бил посредник между двете страни по сделката, каза пред Ал Джазира, че похитителите поискали 10 млн. долара, но според него били платени 4 милиона. Шаклаб присъствал при предаването на откупа. Екстремист от Бригадите Фарук, въоръжена групировка в Сирия, също присъствал при плащането: „Парите бяха в пакети от по 100 000 долара всеки“, казва Махмуд Дабул. „Всеки беше в отделен найлонов плик.“

От Ал Джазира успели да се доберат до снимки, на които се виждат 11 милиона долара в брой, които са били предадени през януари 2015 г. на джихадисти от Фронта Ал Нусра, групировка, свързана с Ал Каида. Парите осигурили освобождаването на отвлечените хуманитарни работници Грета Рамели и Ванеса Марцуло.

Секретни разузнавателни шифрограми, попаднали в Ал Джазира, разкриват как италианското правителство се е намесило, за да бъде освободен мъж с двойно италианско и южноафриканско гражданство, държан като заложник в Сомалия. Бруно Пелизари и приятелката му Деби Калиц били освободени, след като Италия осигурила откуп от 525 000 долара, сочи секретната информация. Когато била попитана за тези документи, сестрата на Пелизари Вера Хехт потвърдила тайната намеса на италианците и казала, че й било казано „никога да не разкрива“ факта, че италианците са платили. Бившата заложничка Деби Калиц казва, че на нея й било трудно да запази в тайна откупа: „Бяхме инструктирани за определени неща, за които не ни е позволено да говорим“.

Италианското правителство отказа да коментира разкритията на Ал Джазира със заявлението, че „не плащат откупи“.

Филмът „Бизнесът със заложници“ разглежда също така и случая с американския журналист Джеймс Фоли, който беше обезглавен от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) през август миналата година.

Американското правителство отказва да преговоря с групировки, които определя като „терористични“ и инструктира членовете на семействата на заложниците да правят същото. Даян, майката на Фоли, хвърля вината за случая на Марк Мичъл, съветник по контратероризма на президента Барак Обама до януари 2015 г. Мичъл критикува европейските правителства за плащането на откупи и казва, че те са длъжни да правят това открито. Вместо това „те държат пред обществеността образа на хора, които се противопоставят на откупите“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари