Как европейските фокусници ще накарат лодките с мигранти да изчезнат

12593
Как европейските фокусници ще накарат лодките с мигранти да изчезнат
Снимка: Gettyimages.com

Британското правителство веднъж вече се опита за накара лодките с мигрантите да изчезнат от само себе си. През октомври 2014 година страната отказа да финансира разширяването на спасителните действия. Тогава правителството обоснова решението си патрулите спомагат за увеличаването на броя на мигрантите. Хората явно пo-често скачат в лодките, когато знаят, че ще ги спасят. Но заедно с това правителството имаше една тайна надежда, че лодките просто ще потънат, а публиката няма да забележи това, пише британският журналист Мартин Джоунс от The Conversation.

Този номер обаче не мина по ред причини. Публиката вече знаеше, че хората са там и негативната реакция за отмяната на спасителните действия много бързо набра скорост.

Руски експерт: Връща се времето на Студената война, но не Русия инициира процеса

Въпреки договорът от 1987 година за ликвидиране на ракетата със среден и малък обсег, днес те отново се появяват на въоръжение в Рускат...

Освен това, отчаяните хора, готови да се качат на лодките са много, а в Средиземноморието вече съществува отработен търговски механизъм за превоза на тези хора (а понякога и търговия със самите тях.)

Но сега нещата ще се получат. Сега европейските страни ще търсят лодки и ще ги унищожават. Казано на военен жаргон, целта се състои в „неутрализирането на съдовете и собствеността на контрабандистите.“ Убеждават ни в това, че повече няма да има лодки, в които хората да се качат. Но истинското чудо ще се случи там, накъдето не гледаме. Както при всеки фокус, изчезването на лодките ще зависи от изкуството да се отвлече вниманието.

През идните месеци ще бъдат подписани „партньорски“ споразумения с правителствата на Египет, Либия и Тунис, които ще бъдат стимулирани да хващат, задържат и депортират мигрантите и бежанците още преди те да се качат в лодките.

ЕС започна преговори с Еритрея за ожесточен граничен контрол в опита да се залови всеки, който бяга от преследване от самата тази държава. ЕС също така планира да разпределя тези, които все пак са успели да се доберат (но не и във Великобритания.) Ако ЕС не предприеме такива мерки, Италия ще въведе в действие план Б и ще разпределя бежанците сама, освобождавайки новопристигналите и давайки им разрешение за пътуване в Европа, която няма граници.

Когато вниманието ни бъде приковано към тези немногочислени лодки, които ще бъдат залавяни или унищожавани, напливът от мигранти и бежанци ще се намали, а останалите лодки просто няма да отплават. Онези, които все пак се осмелят на подобно пътешествие, ще бъдат принудени да платят повече и в най-различните точки на Европа. Те ще пристигат в скрити от чуждите очи в контейнери по суша и въздух в различни места по целия континент. Пристигналите бързо ще бъдат разпръсвани, колко се може по-далече от очите на плажуващите и от очите на медиите.

Западът предпочита Русия на червеното варварство, а не путинската Русия

Г. К. Честъртън казваше, че съвременният свят ще се управлява от учителки. И ако съдим по кандидата за следващ президент на САЩ Хилари ...

Накратко, тайните надежди от 2014 година ще се сбъднат и това ще бъде заслуга на решителните и целеустремени политици, както и на храбрите войници, охраняващи южните граници на Европа.

Изпитани методи

Зная, че така и ще стане, защото този метод е изпитан и е доказал надеждността си. Това постигна Австралия, а сега и в Югоизточна Азия се водят преговори за това как да се справят с наплива от бежанци от народността рохинджа.

И там нещата попадат в ръцете на военните, които със собствени методи се опитват да решат проблема. Що се отнася до рохинджа, то тайванските военни кораби просто отблъснаха лодките им обратно в морето и те тайно слизаха на брега на други места. Сега лодките се спират от бирмански военни, които не им дават на излязат в морето. Правителството на Бангладеш обяви планове за преместване на лагерите с бежанци рохинджа в по-отдалечени места.

Междувременно австралийските операции по хващане на лодки се провеждат под такава тайна завеса, че приличат повече на военни действия. Съществува, внушаваща доверие, информация за това, че на контрабандистите се плаща, за да насочат съдовете си в обратна посока. Освен това Австралия харчи милиони транзитните страни да имат повече възможности да залавяте лодките с мигрантите.

Да си затвориш очите

Всъщност чудото не е в това лодките да изчезнат. Същинският фокус е там да се отвлече вниманието от причините, предизвикващи миграцията  - а това са ужасяващите условия на живот в държавите, от които хората бягат и липсата на каквато и да било защита в транзитните страни.

Русия е слаба, Путин - още повече

В своя статия за Brookings.edu руският икономист Сергей Алексашенко иска хората да престанат да наричат Русия слаба. Той твърди, че в д...

В Средиземно море повечето морски мигранти са хора, които се опитват да избягат от Сирия и Еритрея. В Сирия има истинска хуманитарна катастрофа и тази страна е едно от най-опасните места в света. Еритрея задължава гражданите си на безкрайна военна служба. Страните, които приемат сирийски и еритрейски бежанци, не получават достатъчно помощ от световната общественост и не могат да им осигурят необходимата защита.

Първопричините за наплива от мигранти в Европа ще останат, те не могат да се решат нито с пускането на бомби върху лодките, нито с ожесточаване на граничния контрол в съседните страни. А хората, незащитените мигранти и бежанци, също ще останат. Просто няма да се виждат.

Но по-голяма тревога предизвиква порочният сговор между зрителите и фокусника. Ние не искаме да видим тази безизходица, която тласка  хората към рисковано пътешествие по Средиземно море. Но докато не съберем достатъчно кураж, за да се изправим лице в лице със страшната истина и не се опитаме да решим  проблема, политиците ни ще продължават да размахват своите вълшебни пръчици и да викат: „Абракадабра!“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари