Какво казва нацисткият поздрав на кралица Елизабет II

12012
Какво казва нацисткият поздрав на кралица Елизабет II
Снимка: Gettyimages

Реакцията на домашното кино на кралското семейство напомни за това какъв мощен взрив днес може да предизвикат кадрите от миналото, пише "Гардиън".

Този филм, който показва как 7-годишната кралица неосъзнато се опитва да демонстрира нацисткия поздрав, е на 80 години, но въпреки това предизвика сериозни реакции от противоречиви твърдения, каквито нито един архивен материал до момента не е предизвиквал. Дори ако бяхме открили писмо на младата Елизабет, в която тя с неуверен детски почерк се обяснява в любов на този смешен малък човек Хитлер, едва ли това щеше да предизвика такъв потрес.

Джон Сноу предложил Железния трон на британската кралица

Актьорът Кит Харингтън, който се превъплъщава в образа на Джон Сноу в хитовия сериал "Игра на тронове",  помолил Елизабет II да се...

85 години преди малкото момиче да позира по настояване чичо си Едуард, симпатизиращ на нацистите, се появява фотография, която е била нещо ново, както и домашното кино в средата на 1930 година. Позиращите са били предупреждавани как трябва да застанат, за да изпълнят изискванията на новата техника. Ако принцесата скача и вдига ръката си в поздрав, то трите жени на снимката от 1840 година седят тържествено и неподвижно, сякаш се готвят за смърт. Някои хора са убедени, както един жител на Йокршир, закупил снимката за 15 фунта от eBay, че това е единствената снимка на сестрите Бронте.

Днес експертите отхвърлят тази версия. Да, облеклото съответства на времето, датата е точна. И преди всичко тези некрасиви и напрегнати лица напълно съответстват на това, което ни е известно за биографията на сестрите: години на уединение и незгоди, а после трагична ранна смърт. Не е учудващо, че жените не се усмихват.

Няма нищо по-вълнуващо от моментите, когато миналото се връща в живота и ни потупва по рамото. Отчитайки нарастващите темпове на технологичните промени, все повече моменти от миналото получават втори живот. Да, кривите кости на Ричард III бяха открити под спирка в Лестър, но да се създаде изображение на краля – с тънки устни, издадена напред челюст, сини очи и руса коса  - бе възможно само благодарение на ДНК анализ и умните програми.

Но ние трябва да разбираме, че такива фокуси ни дават само ограничена представа за случилото се.

Лондон предложи на Кипър територии в замяна на обединение

Великобритания е готова да предложи на обединен Кипър големи части от територията на своите бази на острова, ако бъде постигната мирна ...

Първо, технологията винаги променя резултата и затова принцесата трябва да прави нещо по-ефектно с ръцете и краката си пред камерата, а сестрите Бронте да изглеждат мрачно. Но тези визуални артефакти не могат да дадат контекста.

Киното и фотографията великолепно спират времето, но малко помагат при отчета на миналото. Що се отнася до скачащата млада кралица, не е ясно какво се е случило тогава. Ако се изхожда от факта, че филмът е заснет през лятото на 1933 година, то тогава нейният чичо Едуард от няколко месеца е имал връзка с Уолис Симпсън (Wallis Simpson) — същата тази, която поставя монархията на границата на изчезването и прокарва пътя на Елизабет към трона.

Ако всичко това се знае, то нетактичният опит на Едуард да накара племенницата си да вдигне ръка в нацистки поздрав, вече е в съвсем друга светлина. Излиза така, че това 17-секундно домашно кино със скачащо изображение съвсем не е израз на политическите симпатии на 7-годишно момиченце, а напомня за това, че историята понякога има щастлив край. Нравствената апатия на Едуард, неспособността му да ръководи – ето какво трябва да се види в тази сцена. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари