Какво спечелиха и какво изгубиха Израел и "Хамас"?

108457
Какво спечелиха и какво изгубиха Израел и "Хамас"?
Снимка: Gettyimages

Докато Израел и палестинското движение „Хамас” се опитват да разберат дали могат да направят от временното примирие дългосрочно споразумение с помощта на египетските посредници в Кайро, всяка страна може да обяви частична победа в 4-седмичния конфликт. Всяка страна обаче заплати и тежка цена.

Израелската армия имаше успех в неутрализирането на силите на „Хамас”. Тя защити израелското население, но трима мирни граждани загинаха, докато групата, която е определена от САЩ като терористична организация и управлява Ивицата Газа, изстрелваше хиляди ракети. Според израелските сили за отбрана започнатата на 17 юли операция е помогнала за разрушаването на голяма част от арсенала на „Хамас”, както и 32 тунела, използвани от палестинските бойци, за да влизат в Израел, въпреки че не е ясно колко тунела и оръжия са останали.

„Системата за защита „Железен купол” даде на Израел потресаваща военна победа”, казва Ричард Строс, редактор на Middle East Policy Survey. „Тя промени всичко”.

От своя страна, „Хамас” изстреля ракети с по-дълъг обхват от тези, които използва в предишните конфликти. Все пак „Железният купол” попречи на тези, които бяха насочени към големите градове като Тел Авив, да предизвикат големи щети. „Това позволи на израелската армия да търси тунели без страх от големи израелски загуби”, казва Строс. Освен трите цивилни жертви, Израел загуби 64 войници.

Успехът на израелската армия бе постигнат с цената на международно възмущение, масова разруха в Ивицата Газа и близо 1900 загинали палестинци, предимно цивилни, според министерството на здравеопазването в Ивицата Газа. Дори стабилни съюзници на Израел като САЩ осъдиха смъртта на стотици деца и атаките на израелските сили за отбрана срещу училища на ООН, използвани като подслон.

Израел отвърна, че „Хамас” крие оръжия в населените места и използва цивилните като жив щит, което бе потвърдено и от агенцията на ООН за бежанците. В сряда израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че военните действия са „оправдани” и обвини „Хамас” в „жертването на деца”. Това обаче не намали напрежението. „Не трябват много снимки на убити бебета, за да се събуди антиизраелско настроение”, казва Строс.

Въпреки че „Хамас” до известна степен се провали като воюваща сила, движението успя да издигне палестинската кауза в очите на света, и то за сметка на Израел. На масата на преговорите движението поиска Израел и Египет да сложат край на икономическата блокада, която задушава Ивицата Газа от години.

Миналата година политическата подкрепа за „Хамас” рязко намаля, след като египетската армия свали президента Мохамед Мурси – основен съюзник на „Хамас”, и затвори тунели на „Хамас” на Синайския полуостров. Тези тунели бяха последният източник на икономически средства за групата. Тяхното затваряне през 2013 година направи живота в Ивицата Газа крайно труден, а политическите позиции на „Хамас” – много по-слаби.

Последните боеве отчуждиха още повече „Хамас” от много арабски страни, включително от Египет и Саудитска Арабия, които видяха в движението и в други воюващи групи заплаха за собствените си режими.

Целта на лидера на „Хамас” в преговорите е вдигане на икономическата блокада. „Движението се надява, че загубите на палестинския народ са достатъчно големи, за да накарат международната общност да окаже натиск върху Израел и Египет да прекратят блокадата”, казва Строс. Ако Израел и Египет откажат да отстъпят, „Хамас” вероятно ще си тръгне с празни ръце”, обобщава той.

USA Today

Либерман иска инспектори на ЕС по границите на Газа

Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че подкрепя присъствието на "европейски инспектори", които да контролират граници...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари