Колко е скъпо в Москва спрямо София?

85777
Колко е скъпо в Москва спрямо София?
Снимка: Getty Images / Guliver

Средната работна заплата в Москва е доста по-висока, отколкото в по-голямата част от Русия, където тя е около 703 евро (без да са направени данъчните удръжки). 1 082 евро е средното трудово възнаграждение в руската столица, по данни от декември 2014 г., което си е една що-годе прилична сума в по-голямата част от Европа. С удържаните на данъците върху дохода, средното възнаграждение в Москва възлиза средно около 900 евро.

Но Москва все още е един от най-скъпите градове в света, макар и в последните години да се наблюдава тенденция към плавно намаляване на цените на повечето хранителни стоки.

В София издадоха милионната електронна карта за градски транспорт

Днес бе издадена милионната електронна карта за обществен транспорт в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Картата е куп...

Когато обаче става въпрос за наем на жилище, цените все още са много високи. Месечният наем на едностаен апартамент извън центъра на Москва варира между 490 и 800 евро, което означава, че е почти невъзможно човек със средна заплата да наеме сам жилище в руската столица.

Но наемът е далеч по-добрият вариант, отколкото покупката на собствен имот, тъй като жилищата в Москва струват наистина много скъпо. Цената на квадратен метър извън центъра възлиза между 2,417 до 4,053 евро. Поради тази причина през последните години все повече московчани закупуват апартаменти на по-достъпни цени в покрайнините на руската столица, откъдето всеки ден се придвижват до работните си места в големия град.

За сметка на това, цените от поне 5 евро за половин литър бира в московски ресторант са вече в историята. Средната цена на чаша руска бира в приличен ресторант е около 1,70 евро. Вносната бира си остава сравнително скъпа, като средната цена е около 2,87 евро. Чаша "Кока-кола" в руската столица струва толкова, колкото и в София - 0,94 евро, като в по-престижните заведения може да достигне и до 1,60 евро.

Един обикновен обяд в нелуксозен ресторант в Москва вече варира между 7 и 16 евро. Голямото меню в световната верига за бързо хранене "МакДоналдс" струва около 5.30 евро, което е само с около 1 евро по-евтино от това в София.

Храната в супермаркетите в Москва е два пъти по-скъпа, отколкото в българската столица. Литър мляко в московската столица струва около 1 евро, докато у нас може да се намери хубаво мляко и за около 60 евроцента. Един хляб от 500 грама в Москва струва около 60 евроцента, докато у нас той е малко по-евтин – около 40 евроцента.

Йорданка Фандъкова провери ремонта на "Цариградско шосе"

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери тази сутрин изпълнението на ремонта на бул. "Цариградско шосе" и разширението на бул. "Алекс...

Еднопосочният билет в градския транспорт в Москва може да варира между 0,53 и 0,91 евро. За сравнение, в софийския градски транспорт цената на билета не е променяна от години и е около 50 евроцента.

Но използването на таксиметрови услуги в Москва все още излиза много солено – дневната стартова тарифа е 4,51 евро, докато в София тя рядко е повече от 50 евроцента. А цената, която се заплаща на всеки километър с такси в Москва варира от 28 до 65 евроцента.

Общата цена за битовите сметки (отопление, вода и електроенергия) в Москва възлиза около 109 евро за апартамент от 85 кв. м.

Месечната карта за фитнес в руската столица, в зависимост от самата зала, варира между 30 и 100 евро, а билетът за кино струва също толкова, колкото и в София – около 6-7 евро на човек.

Използвани източници: Федеральная служба государственной статистики; Numbeo Statistics.

Aвтор: Теодор Спасов

ЧитАлнЯта е новото място за читатели и туристи в Градската градина на София

Модерна градска читалня и нов информационнен туристически център за София ще посрещат заедно софиянци и гостите на столицата от сряда, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари