Колко могъщи са страните от БРИКС?

19718
Колко могъщи са страните от БРИКС?
Снимка: Getty Images/Guliver

Тези дни в Уфа (град в Руската федерация) се провежда среща на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). На нея лидерите на съответните държави обсъждат свързаните с тежката международна икономическа ситуация проблеми, както и действията, които биха могли да предприемат те, за да подобрят търговските отношения помежду си.

Централната тема на петимата лидери е създаването на нова световна банка за развитие и резервен валутен фонд, подобни на Световната банка и Международния валутен фонд, които да отпускат заеми за развитие на страните от Третия свят. Нейният стартов капитал ще възлиза на 200 милиарда щатски долара.

Путин: Банката на БРИКС ще финансира енергийни проекти от догодина

Новата банка за развитие на БРИКС ще заработи от догодина, тогава тя ще започне да финансира енергийни проекти. Това заяви руският през...

Една от основните принципни цели на БРИКС е да се противопоставя на настоящата международна хегемония и да се създаде нов и многополюсен глобален модел.

Но съществуват и подозрения, че целта е по-скоро всяка от тези пет страни да има най-силно влияние спрямо останалите по-слаби държави в нейния регион: 

Русия – в Източна Европа, Централна Азия и на Балканите; 

Бразилия – в Латинска Америка;  

ЮАР – в страните, разположени южно от Сахара; 

БРИКС обмислят да създадат собствена система за плащане

Страните от БРИКС са започнали консултации за създаване на многостранна система за плащане, подобна на SWIFT. Това обяви руският за...

Китай – в Източна и Югоизточна Азия;  

Индия – в района на Индийския океан и в страните южно от Тибет (Бангладеш, Непал, Пакистан и др.)

Всяка от страните-членки на БРИКС, които са по-скоро утвърдени като развиващи се, отколкото като вече развити икономики, допринася с каквото може за постигането на заветната цел.

Бразилия например разчита на добре развитото си селско стопанство. Южноафриканска република пък разполага с големи природни богатства, също както и Руската федерация. Китай, разбира се, разполага с много влиятелно в целия свят промишлено производство, а Индия с евтин интелектуален ресурс (IT специалисти, лекари и др.)

Ако страните от БРИКС бяха една държава, тя щеше да разполага с население от 3 милиарда души, равняващо се на 42% от световното, най-вече благодарение на Китай и Индия (които имат население от над 1 милиард), а също и с площ от 40 милиона квадратни километра (около ¼ от площта на Земята).

БРИКС не се договориха за банка

Лидерите на страните БРИКС за момента не са взели решение за създаването на Банка за развитие, но смятат, че тази идея е перспективна...

Общият брутен вътрешен продукт на БРИКС се равнява на 17 трилиона щатски долара (най-вече благодарение на Китай), което, като общ сбор, е по-малко от този на САЩ, който пък е около 17.4 трилиона долара.

Ако Европейският съюз беше отделна държава, това щеше да бъде страната с най-големия брутен вътрешен продукт в света – 18.4 трилиона долара.

Първата среща на страните от БРИКС се провежда през септември 2006 г. в Ню Йорк, САЩ. Тогава Южна Африка все още не е част от обединението. Оттогава срещи се провеждат всяка година на различни локации по целия свят.

Източници на данните: 2014 World Bank Statistics; 2014 International Monetary Fund Statistics; United Nations World Trade Organization; BRICS.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари