Крайнодесните в Европа печелят от бежанската криза

9502
Крайнодесните в Европа печелят от бежанската криза
Снимка: Getty Images / Guliver

Австрийските социалдемократи спечелиха трудна победа на местните избори във Виена, издържайки на предизвикателството на крайнодясната Партия на свободата. Надпреварата за управлението на австрийската столица премина под знака на продължаващата бежанска криза в Европа, при която хиляди сирийски бежанци и други емигранти влязоха в Австрия.

Допитванията преди изборите намекнаха, че растящите настроения срещу имигрантите и бежанците може да доведат до това, социалистите да изгубят контрола си над града – наричан „Червена Виена“, заради традиционната им политическа окраска – за първи път след края на Втората световна война. Но това не се случи. Социалистите спечелиха почти 40% от вота, което е с 5% по-малко спрямо предишните избори преди пет години.

Заради организираната просия в Швеция набират сила крайнодесни настроения

За пръв път, откакто се правят социологически проучвания, крайнодясна партия събира най-голямо одобрение в Швеция. Става въпрос за Швед...

Партията на свободата, водена от бившия зъболекар Хайнц-Кристиан Щрахе, спечели значимите 32% от вота, рекорден резултат въпреки загубата. Надигането на партията подейства като аларма за мнозина във Виена. Щрахе предлагаше да се изгради стена по границите на Австрия, по подобие на издигнатото от дясното правителство на Унгария защитното съоръжение.

По подобие на други ксенофобски популисти, Щрахе и неговата партия обрисуваха бежанския наплив като портал за престъпници и терористи.

„Ние имаме християнска култура и искаме да запазим тази християнска култура и за нашите деца“, казва той. Градът с 1,8 млн. жители очаква да приеме 12 000 бежанци тази година. В миналото Щрахе е отхвърлят обвиненията в расизъм и фанатизъм, защитавайки се с обяснението, че „яде кебап“.

Преди изборите известно списание публикува въпроса: Дали Виена ще стане първата западна столица с мнозинство на крайнодясна партия? И отбеляза, че „шансовете са 50 на 50, което само по себе си означава 100%-на катастрофа“.

Голямо крайнодясно обединение за изборите за Европейския парламент

Шест политически партии от крайната десница ще обединят силите си за изборите за Европейски парламент през май 2014 г. с надеждата да...

Въпреки загубата Щрахе похвали постигнатото от неговата партия.

Бежанската криза галванизира крайнодесните партии на Стария континент. Въпреки по-скоро куражлийското управление в Германия на канцлера Ангела Меркел, която е за приемането на стотиците хиляди сирийски бежанци в Европа, антимигрантските и антиислямски сили в Германия успяха да се възползват от момента. В източния град Дрезден антиислямски протестиращи дори издигнаха бесилка за Мекрел.

В Холандия демагогът, крайнодесният лидер Херт Вилдерс шумно протестира срещу всяка мярка за предлагане на убежище на бежанците. По време на изказване в парламента миналия месец, той предупреди за „ислямско бежанско цунами“ и оприличи бежанците на „тестостеронни бомби“, които „застрашават нашите дъщери“. Това грозно изказване беше опровергано от неговите опоненти и критици, но не навреди на политическата му кариера. Скорошни допитвания до общественото мнение показват, че партията на Вилдерс има потенциала да стане една от големите политически групи в парламента.

Същото се повтаря и в други крайчета на Европа, от Северните държави до Източна Европа и Балканите. Но, както резултатите във Виена показват, защитаващите мултикултурализма (културното многообразие) и толерантността гласове в Европа все още са по-силни.

Крайнодесните в Европа се обединяват

Лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен поиска по-тесни връзки с холандската антиислямска партия на Геерт Вилдерс преди...

The Washington Post

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари