Молдова върви към предсрочни избори

7549
Молдова върви към предсрочни избори
Снимка: Getty Images/Guliver

Молдова се намира в състояние на дълбока политическа криза, въпреки че формално проевропейският алианс има парламентарно мнозинство. Това е заявил пред радио „Свободна Европа“ експертът от европейския Институт за изследване на сигурността Нику Попеску.

Според Попеску кишиневските политици трябва да разберат, че грешките в управлението може да предизвикат икономическа катастрофа в страната, а като се има предвид сложната геополитическа ситуация в региона – дори да застрашат сигурността.

„На теория властта може да се опита да промени методите на управление, но тази перспектива не е много реалистична. Освен това Молдова вероятно се движи към предсрочни избори. Това би могло да доведе до „презареждане“ на управленческите способи, след като управляващите партии явно нямат знанията и силите да направят тези промени в движение. Не е изключено властта да се опита да отговори на народния натиск с няколко оставки, но не мисля, че ще измени политиката си“, казва Попеску.

Той добавя, че проблемът на молдовските граждани се състои не в председателя на Националната банка на Молдова или в който и да е министър, а в неправилното управление на страната. Политологът не изключва слухът за превръщането на управляващия алианс в малцинство да се окаже истина. „Ако говорим за напускането на няколко депутати, тогава управляващите може да се опитат да спечелят подкрепата на един, двама или трима депутати при гласуването на решенията. Може да се предположи, че тези депутати ще бъдат привлечени не само чрез метода „политическо вербуване“, но и с помощта на подкупи. Ако обаче някоя от партиите излезе от управляващата коалиция, тогава, разбира се, полето на действие на миноритарното правителство ще бъде доста по-тясно“, отбелязва той.

Според експерта за разлика от Украйна ситуацията в Молдова няма да се реши чрез „приземяването“ на петима или десет чуждестранни специалисти. Той отбелязва, че политическата класа в Молдова трябва да осъзнае необходимостта от реформи.

NOI.md

И в Молдова вече си направиха Майдан

Антиправителствените демонстранти в Молдова блокираха трафика в столицата Кишинев, предаде Ройтерс.Те разпънаха снощи петдесетина палат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари