Не всяко черно знаме е на "Ислямска държава"

32795
Не всяко черно знаме е на "Ислямска държава"
Снимка: Facebook/Ангел Джамбазки

В профила си във Facebook Ангел Джамбазки показа снимка на кола с пловдивска регистрация, на която евродепутатът твърди, че се вижда знамето на джихадистката групировка „Ислямска държава“. Разбира се, както можеше да се очаква, това твърдение предизвика силен отзвук в една предизборна обстановка. Насред бежанска криза и надигането на ксенофобски настроения, може лесно да се влезе в крайности, ако не бъде проверена информацията.

Дали надписът на колата е ислямски? Да, такъв е. Дали собственикът е религиозен? Вероятно е, макар да не знаем това със сигурност. Привърженик ли е на „Ислямска държава“? И това не знаем още – няма информация дали този човек е привърженик, дали има такива виждания и прочее. Знамето на „Ислямска държава“ ли е? Не. Но може лесно да бъде сбъркано и ще видим защо в следващите редове.

Кораб с над 1700 бежанци пристигна в гръцкото пристанище Пирея

Кораб с 1749 бежанци на борда акостира на гръцкото пристанище Пирея. Очакват се още 2500 да пристигнат до утре, съобщава BBC. Новоприс...

От 2014 година насам, изявление на британския премиер Дейвид Камерън предизвика дебат във Великобритания, който би могъл да доведе до нова вълна от антитерористични арести и последващо изкуствено надуване на заплахата от тероризъм в Обединеното кралство. Тази тенденция бързо се прехвърли и в други европейски държави, превръщайки се в малък „Лов на вещици“. Темата на дебата е трябва ли да се забрани флага на „Ислямска държава“. Още тогава, през лятото на 2014 година, започнаха масови арести срещу лица, които в голямата си част бях пуснати скоро след това, тъй като обвиненията, че са привърженици на джихадистката организация се оказаха неверни.

Вероятно подобен дебат звучи абсурдно на мнозина. След като е толкова ужасна тази групировка и ние виждаме през техните видео кадри какво причиняват, то тогава защо да не може да се забрани знамето им или пък да се изгори?

Проблемът е, че въпреки че става дума за дебат около флага на „Ислямска държава“, то разговорът не се отнася за него самия, защото на въпросното знаме има надпис на арабски език, известен като „шахада“ или ислямската декларация на вярата. Шахадата се превежда като „Няма друг бог, освен Аллах и Мохаммад е неговият Пророк“.

Знамето на „Ислямска държава“ е черно с шахадата върху него, разделена на три части. Горната част съдържа първата половина на шахада „Няма друг бог освен Аллах“. Следва кръгло изображение, известно като „Печатът на Пророка“, чийто символ идва от времето, когато са намерени документи с този печат, използван най-вероятно при посланическите писма на Пророка. На печата се чете „Мохаммад е Пратеникът на Аллах“. Накрая, в най-долната част на знамето има и трети надпис – името на групировката. Първоначално се изписваше „Даула алислямия фил Ирак уа Шам“ (Ислямска държава в Ирак и Сирия/Леванта), а днес е само „Ислямска държава“.

Трябва да припомним и защо „Ислямска държава“ използва черно знаме. Изборът на цвят не е никак случаен. В желанието си да изглеждат като наследници на халифата и в крайна сметка – да бъдат единствените представители на исляма (въпреки многобройните протести на мюсюлмани срещу това, включително на духовници) – джихадистите използват Черното знаме или „раят ал сауда“. Образът е познат от ислямската традиция и история, развявано от първите мюсюлмански армии. То често се свързва и с Абасидския халифат, който приема черното знаме за свое, когато Абу Муслим въстава през 747 година по време на т.нар. Абасидски бунт. Това знаме е възприето от крайните групировки, когато през 80-те години на XX век се сражават срещу нахлуването на СССР в Афганистан.

Палестинци и един войник ранени при израелски набег в Западния бряг

Израелски войници нахлуха в северния палестински град Дженин в Западния бряг и в бежански лагер в района. Това доведе до сблъсъци с пал...

Шахадата, от друга страна, присъства на множество флагове и под различни форми като начин на разделяне на шахадата, позициониране на надписите, допълващи надписи и други. Подобен тип знамена се ползват от групировки от Мароко до Индонезия – най-често върху бял или черен фон.

Трудностите, с които може да се сблъска Камерън или политици, следващи позициите му като Ангел Джамбазки, а и включително медии и полицията, са свързани с това, че шахадата не е изключителна собственост и „изобретение“ на една или друга групировка или организация, а е един от най-големите символи на исляма и гордо е носена от милиони мюсюлмани, независимо от кое течение са. Отделно, не всички групи, които ползват подобен тип знаме, са забранени: от чеченските бунтовници, борещи се срещу руската офанзива през 90-те години на XX век до батальони в рамките на Свободната сирийска армия. Ненасилствени групи като Хизб ул Тахрир също приемат за символ шахадата. Нещо повече, един от най-големите съюзници на Запада, Саудитска Арабия, използва шахада в знамето си на зелен фон. Проблемът е, че множество групировки използват този символ в опита си да привлекат повече поддръжници и да се представят като единствените истински мюсюлмани, защитаващи честта на религията.

Шахадата е често ползвана и в мюсюлмански домакинства. Тя символизира принадлежността към уммата – мюсюлманската общност като цяло. Без засвидетелстване на шахада, никой мюсюлманин не може да бъде част от религията. Този надпис може да бъде видян често по фланелки, шалове, бижута, декорации и дори по гробищата.

Проблемът с всички тези флагове е, че съдържат изконни ислямски символи, които може да видите във всеки по-консервативен или религиозен дом (без това да прави собствениците им членове на „Ислямска държава“). Усложнението се засилва от факта, че в момента джихадистки и всякакви други крайни групировки, претендиращи да са законните и единствени представители на исляма, имат силно медийно присъствие.

Не трябва да се изключват всякакви възможности, разбира се. Никой не твърди, че не трябва да бдим за сигурността на държавата си, но това наблюдение трябва да е адекватно, без да се вадят заключения прибързано, защото лесно може да се получи „лов на вещици“ и да бъдат притиснати стотици хиляди хора. Начините, по които може дадено лице да бъде проверено за принадлежност към групировка (просто да симпатизираш не е престъпление, говорим за реално членство) са множество, а обикновено тези хора са под полицейско наблюдение отдавна.

Боко Харам изби почти цяло нигерийско село, очакват се нови атаки

Джихадистката организация Боко Харам уби 56 души в село в отдалечен район на Нигерия, заяви пред АП областният управител на област Борн...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари