Никой не вярва, че мирът в Украйна ще е траен

45223
Никой не вярва, че мирът в Украйна ще е траен
Снимка: Gettyimages

Прекратяването на бойните действия в Украйна, което беше договорено в Минск, изглежда повече като лейкопласт, който ще позволи на сраженията между Киев и бунтовниците да стихнат, но ще остави без отговор трудните въпроси за решението на конфликта, предупреждават анализатори.

След близо 16 часа разговори в столицата на Беларус, които бяха белязани дори от припадък на един от репортерите на място заради високо кръвно налягане, беше договорено споразумение за прекратяване на огъня, което да влезе в сила от неделя (15 август), припомня БГНЕС.

Според експерти, сделката, осъществена под надзора на руския президент Владимир Путин и неговият украински колега Петро Порошенко, е отблъснала неминуемата заплаха Вашингтон да започне да снабдява с оръжие Киев, но не е и пълна гаранция, че сраженията няма да се разпалят отново.

"Не е ясно как ще се роди дългосрочно решение от днешните (в четвъртък) договорености", коментира Николай Петров, професор в Московското икономическо училище. Той допълва още, че е невъзможно да се очаква сериозно дългосрочно решение на проблема, докато не стане ясно как ще се развие политическата ситуация в Киев и какви ще бъдат там отношенията между Русия и Запада.

Дебатът за въоръжаването в САЩ

Според Хилгер Шмееринг, икономист в германската банка Ehrenberg, сделката поне е елиминирала възможността САЩ и други западни страни да снабдяват с оръжия Украйна.

Редица наблюдатели предупредиха, че ако Вашингтон се намеси военно, регионалният конфликт, който вече е отнел живота на 5300 души, може да навлезе в опасен нов етап и да се превърне във война между Русия и Запада. Според Юджийн Ръмпър от фондацията "Карнеги" дебатът за въоръжаването на Киев в САЩ няма да стихне току-така. "Гласовете в Конгреса в подкрепа на оръжията за Украйна могат да станат още по силни и настоятелни, ако, това споразумение не доведе, както се опасявам, до това, което всички искат".

Шмееринг допълва още, че дори и Москва да уважи споразумението, сделката все още позволява атаката срещу ключовия ЖП център на Дебалцево. В изказване след срещата Путин, който успя да си тръгне без всъщност да подписва каквото и да е било, даде знак, че сраженията край Дебалцево са много важен момент в преговорите. Според него бунтовниците са обградили 8000 украински войници и очакват от тях да предадат оръжията си.

Според анализатора по сигурността Павел Фелгенауер сега е момента и двете страни да си поемат въздух, тъй като при всички случаи евентуалните сражения на терен биха станали много трудни заради пролетното топене на снеговете. "Невъзможно е за бунтовниците да напреднат още, без Русия рязко да увеличи своята намеса и без използването на авиация", коментира още той, допълвайки, че сега "не е добро време за сражения". Според него "нещата ще са в застой до лятото или ранната пролет, когато земята изсъхне, тогава сраженията ще започнат с нова сила".

Крехкото равновесие

Според много анализатори предстоящите политически и икономически събития в Русия и Украйна ще са индикатор на бъдещото развитие на конфликта. "Нещата зависят от това какво ще стане по-напред – широкомащабна икономическа и политическа криза в Украйна или Русия ще отслабне под натиска на западните санкции и ще се изправи пред проблеми в самата нея", допълва проф. Петров от Московското икономическо училище.

Евгени Минченко, директор на московския Международен институт за политически анализи, не вижда бързо решение на кризата, която би могла да се превърне в своеобразен европейски "арабско-израелски конфликт".

Според Владимир Горбач, анализатор в Института за евроатлантическо сътрудничество, Русия и бунтовниците нямат интерес от дълготрайни договорки. "Те ще използват последната сделка, за да си спечелят кратка почивка и да избегнат нови санкции от страна на Запада", коментира той. Според Горбач основният резултат от срещата в Минск е "установяването на една коалиция срещу Путин между Порошенко, Оланд и Меркел".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари