Нов удар за Мит Ромни

5787
Нов удар за Мит Ромни

Президентската кампания на Мит Ромни отново претърпя удар в понеделник вечерта, след като кандидатът на републиканците за Белия дом бе записан без неговото знание как отправя критики към 47% от американските избиратели. Според него тези гласоподаватели ще гласуват със сигурност за Барак Обама, тъй като „не плащат данъците си” и се приемат като „жертви”, за които трябва да се грижи само държавата.

Щабът на демократа Обама веднага атакува Ромни, като подчерта, че „при закрити врати кандидатът на републиканците за американското президентство е зачеркнал с презрение половината от нацията”.

Полемиката се разрази, след като лявото списание „Мадър Джоунс” публикува видео материал без дата, който очевидно е бил заснет без знанието на Ромни. Смята се, че видеото е записано по време на среща за увеличаване на даренията на частните донори, която е била забранена за пресата. Разпространяването на материала се случва 50 дни преди изборите на 6 ноември и на фона на понижения рейтинг на Ромни и на медийната информация за разногласия в предизборния щаб на републиканците.

„47% от американци ще гласуват за Обама, тъй като зависят от правителството. Те смятат, че са жертви и че правителството трябва да се погрижи за тях; мислят, че трябва да получат здравно осигуряване, храна, подслон и всичко, което искат”, казва Ромни в записа. „Тези хора не плащат данъци, а нашето искане за намаляване на удръжките” не важи за тях, добавя Ромни, като изразява убеждението, че този електорат ще гласува за Обама, „каквото и да се случи”. „Работата ми не е да се занимавам с тези хора, никога няма да ги убедя, че трябва да поемат своята отговорност и да се погрижат за себе си”, казва още кандидатът на републиканците в излъченото видео.

На пресконференция, организирана набързо в Лос Анжелис след публикуването на материала, американският мултимилионер с явна нервност все пак не сметна за добър ход да си противоречи и се задоволи да повтори единствено, че иска „да помогне на всички американци”. Той призна, че думите му не са били „формулирани елегантно”.

„Трудно е да бъдеш президент на всички американци, когато зачеркваш с презрение половината нация”, заяви ръководителят на президентската кампания на Обама, Джим Месина.

Видеото бе разпространено 50 дни преди изборите и в деликатния за Ромни момент, в който републиканецът губи позиции в социологическите проучвания и се изправя пред необходимостта да се защитава от твърденията на медиите, че предизборният щаб на републиканците е разкъсван от битки между съветниците.

Тази полемика идва и седмица след като Ромни получи критики за обвиненията си за слабостта на американската администрация пред антиамериканските бунтове в арабския и мюсюлманския свят.

Критиките на републиканеца бяха окачествени от щаба на Обама като неуместни. Самият президент заяви, че съперникът му има навика „първо да стреля, а след това да се мери”.

АФП

Ромни се изложи – половината американци били мързеливи и чакали на държавата

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни беше ударен с компромат, заснет със скрита камера. Във видеото Ромн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com