Парите на "Ислямска държава" - милиарди идват от седем източника

56201
Парите на "Ислямска държава" - милиарди идват от седем източника

Иранското издание Mashregh изброява най-важните източници на доходи на Ислямска държава. Според медията тази информация би могла да помогне да се предприемат необходимите мерки за ограничаването на дейността на организацията.

1. Добив и продажба на нефт

Сраженията между кюрди и ИД продължават

Продължават боевете между кюрдските сили и бойците от екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) около град Тел Тамер в североиз...

От добив и продажба на нефт Ислямска държава всеки ден печели по 2 млн. долара. Основната част от черното злато се добива в северната част на Ирак и Сирия. Полученият нефт се изпраща в други страни през южната част на Турция и се продава на световния пазар на по-ниска цена.

2. Заложници

През 2012 година New York Times, позовавайки се на Министерството на финансите на САЩ, съобщи, че в продължение на осем години Ал Кайда е спечелила средно годишно 120 млн. долара от вземането на заложници.

Определянето на доходите на ИД от аналогични действия е затруднено. Минималната сума, за която може да става дума през 2013 година, е била 125 млн. долара, а през 2014 – 66 млн. Главният фактор, който затруднява оценката на дохода на ИД в тази сфера, е това, че терористичните групировки са разпръснати по целия и свят и е трудно да се прецени дали са реални съюзници на ИД.

3. Продажба на исторически ценности

"Боко Харам": Заяваваме нашата вярност към "Ислямска държава"

Нигерийската радикална групировка "Боко Харам" се закле във вярност на джихадистите от "Ислямска държава". Клетвата е произнесена от ли...

Един от главните източници на доходи на ИД е черният пазар на исторически ценности. Организацията установи своето господство над територията, на която преди много векове са възникнали древните цивилизации на Азия. Те са богати на произведения на древното изкуство, затова по този начин ИД си осигурява солидни доходи чрез продажбата им.

4. Данъци и глоби

На завладените територии ИД е създала държавни ведомства и събира данъци от гражданите под различен претекст.

В един от отчетите, публикуван от самата ИД, относно четирима осъдени на смърт, пише, че те заявили: “ИД взима данъци от гражданите, а ние бяхме убедени, че това е ерес и езичество.“ Този запис показва, че членовете на ИД събират данъци и този източник на доходи е важен за тях, затова всеки протест в това отношение се наказва със смърт.

5. Конфискации и кражби

Лондон: Сирия купува петрол от "Ислямска държава"

Британският министър на външните работи Филип Хамънд обвини властите в Сирия, че купуват петрол от бойците на терористичната групировка...

Американската частна консултантска компания "Стратфор" пише в едни от официалните си доклади, че само от кражби в Мосул ИД се е сдобила с 500 млн. долара. Към това може да се прибави и колосалната сума от конфискувано имущество.

6. Търговия с човешки органи

Постоянният представител на ООН Мохамед Хаким заяви преди няколко дни, че ИД изнася органите на своите жертви и ги продава в болниците на съседните държави. Имайки предвид огромния брой на убийствата, извършени от групировката, може да се направи извода, че по този начин тя си гарантира значителни финансови средства.

7. Доходи от митници и монополна търговия

Друго съществено перо от доходите на ИД са митническите такси. ИД имаше намерение да активизира тази своя дейност, но благодарение на международните усилия членовете на групировката могат да търгуват само с южните части на Турция.

Бойци на ИД унищожават руините на древен град в Ирак

Бойци на "Ислямска държава" изравняват със земята руините на град Хатра в северен Ирак. Информацията предаде Ройтерс, позовавайки се на...

Освен това организацията е установила търговски монопол за някои стоки, което ѝ носи баснословни печалби. ИД е въвела монопол над такива основни стоки като памука и пшеницата.

Финансова структура

ИД вече е основала и свои банки, което само по себе си свидетелства да съществуването на особена финансова структура вътре в терористичната организация. До момента, обаче, има много малко информация по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари