По-дълбок и честен икономически и валутен съюз е основен приоритет на ЕК

15560
По-дълбок и честен икономически и валутен съюз е основен приоритет на ЕК
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската среща на най-високо равнище, проведена през октомври миналата година, покани председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и още четирима представители на някои важни органи на ЕС да подготвят заедно следващите стъпки за по-добро икономическо управление в страните членки на ЕС, които са приели еврото за своя официална валута. 

Eврозоната не се е възстановила от кризата по същия начин, както Съединените щати. Това би могло да означава, че недовършен валутен съюз се регулира много по-трудно, отколкото друг съюз, разполагащ с по-завършено институционално устройство. Това става ясно от аналитична бележка по отношение на подготовката на по-добро икономическо управление. 

Защо Гърция трябва да напусне еврозоната

Провалът на преговорите между гръцкото правителство и Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международният ...

Според международните индикатори на пазарната гъвкавост, страните от еврозоната все още страдат от значителна скованост, която се налага да бъде преодоляна. 

Отделните правителства трябва да създадат среда, която да е по-благоприятна за начинаещи бизнесмени, които биха желали да създадат фирма или пък желаят да увеличат мащаба на своята вече създадена такава, твърдят още председателите на най-важните европейски органи в същия документ. Те смятат още, че понастоящем еврозоната се нарежда далеч зад САЩ и Великобритания, що се отнася до стабилността. 

За да се решат настоящите проблеми, Юнкер и другите председатели считат, че трябва да бъдат извършени сериозни структурни реформи в еврозоната

Сред взетите след 2010 година мерки за затягане на устойчивостта на Икономическия и паричен съюз са създаването на Европейският механизъм за стабилност, банковия съюз и поредица от вече установени реформи. Тези нови европейски структури биха могли да бъдат ефективни само при пълно приложение както на европейско, така и на национално ниво, се твърди още в документа. 

Европейски лидери призоваха за постигане на споразумение с Гърция

Италианският премиер Матео Ренци (на снимката) днес в свое изявление заяви, че са на лице всички условия за това Гърция и нейните кред...

"Еврото е повече от валута. Тя също така е и политически проект. Нашият валутен съюз изисква от членуващите в него страни да се откажат от предишните си национални валути и перманентно да споделят валутния си суверенитет с другите страни от еврозоната“, пише още в подготвените от Юнкер стъпки. 

Еврото е валута, която днес се използва от 19 от 28-те страни членки на Европейския съюз и от повече от 330 милиона европейски граждани. Въпреки кризата, европейската валута е втората най-важна в света, след щатския долар. Глобално погледнато, 59 страни са страните извън еврозоната, които са фиксирали своята валута към еврото, опирайки се на неговата стабилност.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари