По пътя към голяма или световна война

65120
По пътя към голяма или световна война
Снимка: Gettyimages

Ситуацията в Източна Украйна стремително се изостря, но враждуващите страни сякаш, нямат намерение да ускорят разрешаването на конфликта. Дори напротив - и двете страни обявяват всеобща мобилизация, пише португалското издание „Observador”.

„След 10 дни в Донецката народна република ще бъде обявена всеобща мобилизация, планира се да се даде оръжие на 100 хил. души”, заяви президентът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко. Ако той, както вече не веднъж се е случвало, не противоречи на собствените си изявления, въоръжените сили на ДНР ще се присъединят към самопровъзгласилата се Луганска народна република.

Какво замисля Русия за Гърция, КНДР и Украйна?

Световните медии съобщиха за възможната визита в Москва на Ким Чен Ун през май 2015 година. В официалното съобщение на руската стана не...

Подобни стъпки ще бъдат обосновани като отговор на обявената от Киев поетапна мобилизация, която през 2015 г. трябва да обхване 104 хил. души.

Що се отнася до мините преговори, то тук ситуацията се влошава. Проруските сепаратисти се оправдават с това, че не са подписали никакъв документ за линия на разграничаване, разработен през септември м.г. в рамките на преговорите в Минск. Киев говори за необходимостта от спазването на условията на въпросния документ, докато сепаратистите искат промяна на линията на разграничаване в съответствие с тази, която съществува в момента и им позволява да контролират нови територии, завоювани в резултат на настъплението им през януари.

Сред чуждестранните играчи Русия продължава да осигурява сепаратистите все повече с оръжия и да пуска през границата хиляди „доброволци” за борба с „фашисткия режим” в Киев.

Руският министър на отбраната се обяви за засилване на групировките във войската и силите на стратегическите посоки, заради създалата се военно-политическа ситуация около страната. Руският президент Владимир Путин, от своя страна, разясни целта на подобна политика така: "Това вече не е (украинска) армия, това е чуждестранен легион, в конкретния случай – чуждестранен натовски легион”.

Марката "Сидеров": Оставка на Ненчев и бърза процедура за гражданство заради Украйна

Старата песен отново и отново - лидерът на вечната опозиция "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на министъра на отбраната Николай Не...

От друга страна, НАТО реши да създаде „контролно-командни структури” в шест страни съюзници на Алианса, близки до Русия: Полша, Румъния, България, Естония, Латвия и Литва. В страните-членки обаче няма единодушие относно това в каква форма трябва да се реагира на политиката на Москва.

Ако САЩ все повече са склонни да предоставят на Украйна „летално оръжие”, то германския канцлер Ангела Меркел продължава да настоява за диалог и вече обяви, че страната и няма да прави оръжейни доставки за Киев. Дори ако ситуацията продължи да се влошава, трудно е да се повярва, че страните от ЕС ще стигнат до единно решение относно доставянето на оръжие на Киев и вероятно само няколко от страните от Европейския съюз ще се присъединят към САЩ за реализирането на тази идея.

Чехов е казал: "Ако в първо действие на стената виси оръжие, то до края на пиесата то задължително ще гръмне". В украинския конфликт остава само да чакаме какъв вид оръжие ще има на сцената в този театър на военни действия. А може би тази война ще може да бъде спряна, едва когато се стигне границата, аналогична или сходна с тази от Карибската криза от 1962 година? Съдейки по руската пропаганда, май така ще стане, и развръзката трябва да стане ясна в близките месеци.

P.S. Независимо от възможната продължителност на този конфликт, в него вече има един губещ: това без съмнение е Владимир Путин. Руският президент въвлече народа и страната си в една авантюра, за която ще трябва да плати висока и болезнена цена. В конфликта с Украйна Путин се показа, като лош тактик и недобър стратег, смята португалското издание.

Порошенко: САЩ със сигурност ще ни изпратят оръжие

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че "няма съмнение", че САЩ ще подкрепят страната с оръжия, след като Вашингтон намекна, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари