Полска журналистика нарече директора на ФБР лъжец - заради Холокоста

17650
Снимки: БГНЕС

Директорът на ФБР Джеймс Коми написа в статия във в. Washington Post, с която вдигна градуса - нацистките убийци са имали съучастници-поляци, както и местни жители от други държави за предаването на евреи. "В тяхното съзнание убийците и техните съучастници от Германия, Полша, Унгария и много други места не са сторили нищо лошо. Те са убедили себе си, че стореното е било правилно, че те са били длъжни да направят това". Думите му разгневиха поляците, предизвикайки обществени критики, а американският посланик в Полша Стивън Мъл беше привикан да дава обяснения.

Ето отговор на обвинението от полската журналистка Мая Нарбут за изданието "wPolityce".

Русия и Иран - брак по сметка

Миналата седмица, веднага след подписването на рамковото споразумение за иранската ядрена програма, Русия обяви решението си да доставя...

Полша е лесна цел. Франция е организирала хайки за евреите и са ги карали в лагерите. Литовските стрелци са организирали масови разстрели, а в свободна Литва никой с пръст не я е докоснал. Междувременно директорът на ФБР е убеден, че народът, който е бил съучастник на Холокоста, са поляците.

Това е още по-чувствителен удар, в сравнение с предишните: става въпрос не за поредният западен журналист, който пише за „полските лагери на смъртта“. Сега високопоставен държавен чиновник на САЩ съзнателно заклеймява поляците и ги нарича поддръжници на Хитлер. Американците, като цяло не се славят с особени знания по европейска история, но е трудно да се каже, че шефът на ФБР е по-глупав от средностатистическите си сънародници или знае по-малко от тях. Но изказването му означава, че така може да мисли американският елит.

70 години след края на Втората световна война се издига алтернативна версия на историята. Някои успяват в тази насока, изтривайки тъмните страници на своето минало. За победители в тази категория може да бъдат определени французите. Те застават на страната на съюзниците в самия край на войната: геройски бръснат главите на жените, спали с немците и бързо забравят за колабористкия режим на Виши. Това не означава, че силно са се срамували от този режим: шефът на френската полиция Рене Буске е ходил да пие чай в Елисейския дворец с Митеран, който в годините на войната е работил в администрацията на режима на Виши.

Повечето от младите французи (70%) нямат представа, че френската полиция е арестувала повече от 10 хил. евреи, които попадат в лагерите на смъртта. Но тези французи сигурно много добре знаят, че е съществувала Съпротивата. Това е поредният ПР- шедьовър на французите: след войната те раздуват анемичното движение на съпротивата до невероятни размери. Историците разбират, че това е била пропагандна манипулация, но повечето от западните зрители вярват в това, което да видели във филмите и не знаят, че най-голямата тайна европейска армия е съществувала в  Полша.

Мисли за немислимото: Грози ли ни ядрено предателство?

В ядреното предателство няма нищо ново. То бе извършено през 40-те години на миналия век, когато членовете на американската комунистиче...

Особено място в категорията на тези, които са взимали участие в Холокоста, но са избегнали позорния стълб, принадлежи на литовците.

Сътрудничеството им с Германия започва веднага след като немските войници навлизат на територията на страната. Литовците пристъпват към унищожаването на евреите без всякаква заповед, което учудва самите германци.

После членовете на военизираната организация от стрелци се включват като доброволци в подчинения на Гестапо отряд „Ипатингас бурис“. За три години литовците убиват в горите под Вилнюс 80 хиляди евреи (граждани на Втората полска република), а също и хиляди поляци, представители на вилнюската интелигенция.

Защо изразът "съучастници на Холокоста" се асоциира в главата на шефа на ФБР с поляците? Когато западните журналисти пишат за "полските концлагери", те често се оправдават, че просто са изразили мисълта си кратко, имайки предвид, че тези лагери са се намирали на територията на Полша.

Евреите в Европа са застрашени

В сряда, 15 април в Телавивския университет бе представен отчет за нивото на антисемитизма в света през 2014 година, изготвен от Център...

Шефът на ФБР беше точен и се изказа обмислено: той говореше не за "нацисти", а за германци. Той каза точно това, което искаше да каже. И ние също много точно трябва да отговорим на тези лъжливи обвинения. Тази тема се представя от всички средства за масова информация в света. Това е добър момент, за да представим истината за нашата история, завършва статията си Нарбут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари