Поредно действие в пиесата за бъдещето на ЕС

5596
Поредно действие в пиесата за бъдещето на ЕС

В сряда ЕС ще изиграе поредната психодрама с дългоочакваното решение на германския Конституционен съд за Европейския помощен фонд и пакта за стабилност, както и с парламентарните избори в Холандия, където ще се разиграе част от бъдещето на минирания от дълговата криза континент.

Първото действие ще започне рано сутринта в Страсбург, където председателят на ЕК, Жозе Мануел Барозу, трябва да произнесе пред европейските депутати третата си реч за „състоянието на Съюза”.

Шефът на европейския изпълнителен орган ще очертае главните линии на политиката си за следващата година. На преден план ще излязат две оси – въвеждането на европейски банков надзор и напредък към истински политически съюз, които според Барозу са логично следствие от валутния съюз, обвързал вече 17 от общо 27 държави от ЕС.

Председателят на ЕК може да пледира и за преразглеждане на европейските договори. „Приехме идеята за поетапно сближаване. Има моменти, в които трябва да се направи по-голяма крачка. Мисля, че стигнахме до този момент”, заяви Барозу в своя реч пред депутатите от европейските консервативни партии, които миналата седмица бяха събрани във Флоренция.

По всичко личи, че на Барозу ще му се наложи да докаже своите умения да убеждава. Групата на консерваторите в ЕП поиска от шефа на Комисията „действия, а не думи”, а либералите изразиха разочарованието си от „малкото неща, които бяха променени” в последната година.

Речта за „състоянието на Съюза” обаче може да бъде засенчена от решението на Конституционния съд на Германия, което трябва да излезе час по-късно.
Германските съдии в Карлсруе трябва да издадат решението си за европейския бюджетен пакт, както и за Европейския механизъм за стабилност, който е от основно значение за спасяването на еврозоната.

Миналата седмица германският финансов министър Волфганг Шойбле изрази увереност, че съдът няма да блокира европейските договори.

Европейският механизъм за стабилност трябва да замести Европейския фонд за финансова стабилност, като бъде финансиран с 500 милиарда евро. Той трябва да може да рекапитализира пряко банките и да купува облигации на първичния и вторичния дългов пазар.

Механизмът, който ще бъде необходим, в случай че една държава от еврозоната кандидатства за европейска помощ, трябва да влезе в сила в началото на юли, след като беше отложен заради разглеждането на жалбите, подадени в Съда в Карлсруе.

И накрая, евродепутатите ще гледат към Холандия, където ще се състоят предсрочните парламентарни избори, приемани като индикатор за раздразнението на Северна Европа към ЕС и икономическата криза.

Единственият повод за спокойствие за ЕС се оказа фактът, че проевропейците, либералите и лейбъристите успяха да се изкачат в проучванията на общественото мнение, които дълго време свидетелстваха за силните позиции на радикалната евроскептична левица.

АФП

Меркел иска Гърция в еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел призова да бъде намерено решение за оставането на Гърция в еврозоната, съобщава вестник „Шпигел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com