Продава ли Обама Източна Украйна на Путин заради сделката с Иран?

30230
Продава ли Обама Източна Украйна на Путин заради сделката с Иран?
Снимка: Getty Images

Официалните представители на САЩ рядко посещават чуждестранните парламенти, за да убеждават депутатите да гласуват по един или друг начин, но миналата седмица заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд направи точно това по време на посещението си в Киев. Тогава се разглеждаха поправките в конституцията на Украйна, пише Леонид Бершидский за американското издание Bloomberg.

Нюланд се интересуваше най-вече от един параграф от внесения от президента Порошенко законопроект: „18. Особеностите за осъществяването на местното самоуправление в отделните райони на Донецка и Луганска област се определят с отделен закон.”

Дъщерята на Немцов се опасява от кървава революция в Русия

Жанна Немцова, дъщерята на убития руски опозиционер Борис Немцов, повдигна сериозни обвинения срещу президента на страната Владим...

Тази фраза може да звучи безобидно, но на практика именно тя стана повод за пристигането на Нюланд. Идеята, която стои зад нея, за мнозина е спорна. Някои депутати се отказаха да гласуват законопроекта заради нея. Депутатът от партията на Порошенко Мустафа Найем обясни, че „отделният закон” може да позволи на новия състав на парламента да даде на проруските региони в Източна Украйна възможност да се отделят законно.

„Аз съм убеден, че подобна норма не отразява волята на украинския народ, който вече загуби хиляди свои войници и продължава да води кръвопролитна война за връщането на тези области под украинската юрисдикцията”, заяви Найем.

Задачата на Нюланд беше на убеди Найем и съмишлениците му да променят решението си. Преди гласуването тя покани най-упоритите противници на законопроекта на среща в американското посолство. Един от поканените - Леонид Емец, по-късно съобщи, че заместник-главния секретар на САЩ е „настоявала, че това трябва да бъде демонстрация за изпълнението на минското споразумение от страна на Украйна”, сключени през миналия февруари за прекратяването на огъня, които действително предвиждаха особен статут на източните територии.”

„По думите й излизаше, че тук ще направим жертва, а на останалата територия ще се борим с корупцията”, разказа и друг участник в срещата пред Theinsider.ua.

Мнозина от участвалите в дългия разговор с Нюланд се съмняват в мотивите й. „Защо светът толкова много иска да ни натрапи „особен статут” за ДНЛ и ЛНР, пита във Facebook заместник-председателят на Върховната рада Оксана Сироед. — Светът иска това да стане „вътрешен конфликт”, защото се умори и се стреми да се избави от тази крайно неудобна тема.”

Украйна наистина сега привлича по-малко внимание в световната преса, отколкото преди. Това е лошо за страната, зависеща от западната помощ и съчувствие, още повече, че руският президент Владимир Путин иска да види тази страна като сателит на Русия или поне буфер при по-нататъшна експанзия на НАТО.

Какво казва нацисткият поздрав на кралица Елизабет II

Реакцията на домашното кино на кралското семейство напомни за това какъв мощен взрив днес може да предизвикат кадрите от миналото, пише...

Редица украински и антипутински настроени коментатори виждат в киевското посещение на Нюланд и опитите й да повлияе на депутатите знак, че САЩ продават Украйна на Путин в замяна на подкрепа на ядрената сделка в Иран.

Какво точно е изтъргувала Русия за подписа си под затварянето на ядрената програма на Иран? Мисля, че минимум особения статут на Донбас в украинската конституция. И точно затова Нюланд дойде да контролира гласуването, заяви бившият украински депутат Тарас Стецкив.

Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин, превърнал се в негов политически враг, смята, че руската подкрепа за Иран и Сирия е станала част от сделката „сключена без участието на Украйна и за сметка на Украйна.”

Освен това миналият четвъртък украинският парламент реши да игнорира тези предупреждения и да насочи предложеният от Порошенко законопроект към Конституционния съд, който вероятно ще го одобри. Срокът за решение на съда е до края на август. Самият Порошенко е възмутен от риториката на противниците.

„Аз зная много патриотични стихове и песни. Жена ми казва и че пея добре”, заяви президентът в един момент в хода на дебатите  и запя националния химн. По време на заседанието, с американския посланик Джефри Пайът е присъствала и Нюланд. Когато депутатите гласували както трябва, тя аплодирала решението им.

Ройтерс: Как Путин спря да се притеснява и да обича бомбата

Във филма на Стенли Кубрик от 1964 г. "Д-р Стрейнджлав" американският президент, на когото е казано, че пакостлив американски самолет...

От своя страна Кремъл се изказва пренебрежително за конституционните инициативи на Порошенко. Москва и нейните източно-украински сателити искат в основния закон на Украйна направо да бъде включена широка автономия на завладените от опълченците региони. Но любителите на конспирацията това не може да ги убеди. В края на краищата украинският парламент никога не би гласувал законопроект, който е одобрен от Путин и хората му. Затова отрицателната реакция на Москва само е помогнала на поправките да минат.

Вероятно истинска сделка не е имало. Още повече, че не е трудно да се повярва, че между САЩ и Русия е започнало установяването на едно мълчаливо взаимно разбирателство по украинския въпрос. Неслучайно Обама похвали Путин за готовността му да сътрудничи по темата Иран. А както знаем Путин не прави отстъпки просто така.

Изисквайки повече помощ и съчувствие Киев прекали. Руската агресия на изток намаля, но Украйна остава необуздана, корумпирана и икономически слаба. Като допълнение, както и преди, изобилства от въоръжени групировки. Ултранационалната организация „Десен сектор”, която участваше активно в отразяването на проруските опълченци, неотдавна започна минивойна за контрол над контрабандата на цигари в Западна Украйна.

Не е чудно, че Нюланд отиде в Киев да защитава неустойчивото минско споразумение. От своят страна Кремъл губи интерес към въоръжения конфликт, за който помогна да се разгори и се стреми да премине от военно вмешателство към по-малко шумни политически методи на дестабилизация.

Когато интересите на големи играчи съвпадат като цяло, сътрудничеството възниква без никакви заговори.

Обама - първият действащ президент на САЩ, посетил затвор

Американският президент Барак Обама влезе в затвора днес, но не за дълго и доброволно. Според Белия дом, той е първият действащ прези...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари