Русия и Иран - брак по сметка

19183
Русия и Иран - брак по сметка
Снимка: Getty Images

Миналата седмица, веднага след подписването на рамковото споразумение за иранската ядрена програма, Русия обяви решението си да доставя за Техеран, най-новите зенитно-ядрени комплекси. През 2010 година, след ожесточаването на западните санкции по отношение на Техеран, Русия се отказа да прави тези доставки от уважение към Запада.

За САЩ решението на Русия за доставка на ракетни системи С-300 е поредният сигнал за това, че враждебността в отношенията между  Москва и Вашингтон не намалява, пише в своя статия журналистът Карун Демирджан от Washington Post.

Мисли за немислимото: Грози ли ни ядрено предателство?

В ядреното предателство няма нищо ново. То бе извършено през 40-те години на миналия век, когато членовете на американската комунистиче...

За Израел решението на Русия е заплаха, тъй като ракетите С-300 могат ефективно да неутрализират предварителен удар по иранските центрове за разработка на ядрено оръжие.

Що се отнася до Русия, решението за продажба на С-300 на Иран е удар с малко по-друго значение: Русия иска да се убеди, че няма да пропусне възможност да влезе на иранския пазар преди падането на международните санкции.

Ако разгледаме тази ситуация като игра, в която може да има само един победител, то Иран, сближен със Запада, означава отслабване на позициите на Русия. Това коментира руският анализатор по въпросите на Близкия Изток Георгий Мирский,   -  "Затова сега е необходимо да бъде нанесен превантивен удар – още до реализирането на ядреното споразумение – за да се докаже на Иран, че сме най-надеждният партньор и единствената държава, на която може да разчита.“

Потенциалното споразумение обещава огромна печалба на инвеститорите, които гледат към иранския пазар. По данни на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), дори под  гнета на санкциите иранската икономика е в първите 20 на най-големите икономики в света. Ако бъде сключено споразумение за сваляне на санкциите, ще започне сериозна конкуренция за частта в нефтопреработвателната сфера, а също и на потребителския пазар в Иран.

Възстановяването на Иран носи със себе си и потенциални рискове за Русия, особено в частта за добива и продажбата на нефт и газ. Приходите от иранският нефт на световните пазари, най-вероятно ще доведе до понижаване на експортните цени на нефта, печалбата от продажбата на който е един от основните доходи за Русия. А отчитайки, че Иран и Русия са лидери по обем на запаси на природен газ,  те могат да се превърнат в конкуренти, особено в Европа, която отдавна търси алтернатива на руския газ.

Евреите в Европа са застрашени

В сряда, 15 април в Телавивския университет бе представен отчет за нивото на антисемитизма в света през 2014 година, изготвен от Център...

Междувременно през последните три години между Москва и Техеран се формира усещане за някакво общо дело, което се свежда до противостояне на Запада. Съпротивлението на натиска на САЩ позволява на руския президент да изглежда като силен политик в родината си, а за лидерите на Иран защитата на народа от влиянието на Запада е пряко свързана с жизнената устойчивост на ислямския режим. Точно поради това Иран никога няма да се откаже от Русия, независимо от това, че той с радост ще приветства западните инвеститори след подписването на споразумението.

Това обаче не е достатъчно, за да  бъде убедена Русия в това, че опасенията ѝ са безпочвени.

Заради въвеждането на санкциите реализация на 800-милионната сделка за доставка на С-300, която страните подписаха преди осем години, бе отложена. Изпълнението й сега стана важна първа крачка за това да се гарантира, че Русия няма да остане назад в момент, когато много страни и компании се опитват да установят отношения в Иран.

Москва предприе и редица други мерки, за да скрепи отношенията си с Техеран. Миналата седмица Кремъл потвърди съществуването на програмата „нефт срещу стоки“, която ще позволи на Русия да купува от Иран до половин милион барела нефт на ден. Това ще стана в замяна на зърно и други стоки, които руската страна ще продава на Иран.

Ако международните санкции паднат, според експертите, след това ще последва редица договори, в това число и за доставка на оръжие и строителство на атомни електроцентрали.

Никакви деца, моля! Ние сме европейци!

Европейските страни отдавна се занимават всестранно със сексуалното образование. Сега, обаче, те го правят не за да предотвратят нежела...

„Ние не искаме да сме последни в списъка с новите участници в търговията и научните програми. Не искаме да сме след ЕС, Франция или приятелите ни от САЩ, каза Андрей Климов, депутат от Единна Русия, като уточни, че това е негово лично мнение, а не позиция на руското правителство. – Ние искаме да бъдем сред тях или дори малко по-напред от тях. Затова вече започнахме.“

Междувременно руските власти мълчаха за влиянието на решението относно доставките на С-300 в продължение на една седмица след съобщението за свалянето на забраната за доставка на оръжие.

„Ракетите, които обещахме да им продадем – не сме ги продали, само сме ги обещали, каза Климов. – Не  е възможно да се достави такова оборудване на тяхна територия веднага. Тук не става въпрос за няколко автомата Калашников. Това не може да стане с едно натискане на копчето.“

Според някои експерти, доставката на ракети и програмата „Нефт срещу стоки“ може да е опит на Русия да накара Запада да смекчи санкциите, въведени срещу нея заради Украйна, напомняйки на Вашингтон, че Русия винаги може да попречи на реализирането на  плановете на САЩ.

Ако  подписването на ядреното съглашение бъде прекъснато от консерваторите в ислямската република или от Конгреса в САЩ, обещанието на Русия да продаде на Иран отбранително въоръжение, може много да помогне на Москва в този период на напрегнати отношения със Запада.

През седмицата министърът на отбраната на Иран изказа идея затова, че Русия, Китай, Индия и Иран биха могли да създадат алианс, потенциално способен да се превърне в противовес на НАТО.

Алексис Ципрас - "полезният идиот" на Путин?

Посещението на гръцкия премиер в Русия предизвика подозрения у европейските партньори на фона на нелеките преговори за финансовото оцел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари