Руски интелектуалци готвят Обществен трибунал за престъпленията на Сталин

19889
Руски интелектуалци готвят Обществен трибунал за престъпленията на Сталин
Снимка: БГНЕС

Утре (25 юни) на конгрес на интелигенцията в Москва ще бъде разгледан проектът на Обществения трибунал за съд срещу Йосиф Висарионович Сталин. Инициаторите на проекта срещу мъртвия диктатор са разтревожени от опитите на днешната власт в русия да бъде възроден култа към личността на Сталин - "политически престъпник, виновен за смъртта на милиони хора", пише БГНЕС.

"Духът на Сталин излезе от гроба и иска кръв", е мнението на юриста Иля Шаблински, който е един от авторите на обръщението за създаване на трибунала. Ветеранът от дисидентското движение Сергей Ковальов смята, че Сталин е създал системата на властовия произвол и тиранията посредством "отрицателния подбор", чиито плодове са живи и днес. "Йосиф Висарионович не би възразил против обществен съд срещу себе си", твърди адвокатът Леонид Жура, автор на книгата "Ционисти против Сталин".

По-добре късно, отколкото никога

Съдът срещу Сталин трябваше да се проведе още преди 30 г., гласи обръщението. Но, както отбелязват авторите му, "руското общество отново закъснява". Йосиф Сталин няма да понесе наказание в наказателно-процесуален смисъл, а и съденето на мъртвец не изглежда възможно, каза пред BBC подписалият обръщението юрист Иля Шаблински, който е от съвета за човешки права към президента на Русия. "Необходимо е отново и отново да се напомня каква цена е платило обществото за чудовищните грешки, допуснати от Сталин, за чудовищните авантюри и налудничавите проекти, нареждани от Сталин и неговите поддръжници – като започнем от идеята за държавен социализъм и стигнем до забраната на абортите", допълва той. "Общественият трибунал може да се обърне към Следствения комитет с предложение за възбуждане на наказателно дело за извършено престъпление, за което няма давност", каза Шаблински. Трибуналът е "един от начините за въздействие върху общественото мнение"."Естествено, официален съд срещу Сталин е невъзможен", каза пред BBC дисидентът и правозащитник Сергей Ковальов, също подписал обръщението. По неговите думи общественият трибунал би могъл да бъде полезен "при няколко трудно изпълними условия".

Адвокатът Леонид Жура, който представлява интересите на потомците на Сталин на съдебни процеси за защита честта и достойнството на покойния "вожд", твърди, че няколко пъти самият той е предлагал провеждане на такъв съд. Според него Сталин не би възразил против такъв процес като всеки човек, около чието име "се роят слухове, сплетни и митове". "Идеята за трибунал срещу Сталин не ми е близка, макар да смятам Сталин и сталинизма за абсолютно зло", заяви в интервю за BBC преподавателят по история Леонид Кацва. Според него провеждането на трибунал е възможно, но то едва ли ще бъде убедително за когото и да било.

Точки за обвинение

Инициаторите на идеята за трибунал срещу Сталин са на мнение, че той е необходимо да се проведе, защото ръководството на Русия се опитва да върне страната към "архаичната форма на управление" и "да връчи цялата власт в ръцете на един човек" във време, когато "мнозинството страни се отдръпват от идеята за диктатурата". 70 г. след края на кървавата война Сталин отново бива хвален като организатор на победи, като се забравя, че победата не е била извоювана благодарение на генералисимуса, а въпреки него, гласи обръщението за създаване на трибунала. Професорът по право Иля Шаблински е на мнение, че че на предполагаемия процес трябва да стане дума за останалите без юридически оценки престъпления срещу селяните – най-масовите жертви на Сталин и режима му. "Става дума за поредица кампании, свързани с физическото изтребване на хора, закодирани в историята под названия като "колективизация", "разкулачване", изрежда Шаблински. Според него Сталин заслужава осъждане и за превишаване правомощията при сключване на съглашение с Хитлер - "Пакта Молотов-Рибентроп". Пактът беше катастрофална грешка, но мнозинството хора в Русия го смятат за постижение на сталинската дипломация, оценява Шаблински.

Леонид Жура е убеден, че съветско-германският договор е бил "дипломатически подвиг". Не е имало никакво нападение срещу Полша (16 септември 1939 г. - бел. ред.), твърди той. Както не е имало, според него, и голодомор (масов глад и смърт – бел. ред.).

Иля Шаблински напомня, че през 2009 г. Владимир Путин в качеството си на премиер, нарича договора с нацистка германия "аморален". През май 2015 г. президентът Путин заяви, че в това споразумение е бил заложен смисъл "на осигуряване безопасността на Съветския съюз".

"На Путин му е по-лесно"

ГУЛАГ, репресии, разкулачване, катастрофални военни грешки – не е много лесно всичките тези неща да бъдат разделени, казва Сергей Ковальов. Те са дело на системата на произвола на властта, създаден от Сталин. Сталин, по думите на Ковальов, е селекционер. По метода "селекция на провокационен фон", ГУЛАГ и репресии той създал "нова общност" - съветския народ.

"На Путин му е по-лесно. Тези сталинистки селекционни успехи останаха и до ден-днешен", казва правозащитникът.

Според Леонид Жура не трябва да се сравняват времената на Путин и Сталин. Сталинската епоха, казва той, е "първият случай в историята, когато пред закона всички са били равни, независимо от пост, чин или длъжност". Правнукът на Сталин Яков Джугашвили твърди, че събитията от живота на Сталин и неговата роля в тези събития са съвсем различни неща. "В СССР никога не е имало еднолично управление, диктатура. Имало е диктатура на колектива – ЦК. А това са почти 100 души", казва Джугашвили. Сталин, по думите на правнука си, въплътил в живота "ценности и идеи, които легнали в основите на съветския проект".

Инициаторите на трибунала казват в своето обръщение, че младите поколения "не познават сталинския терор и често всички постижения на СССР се приписват на гениалното ръководство на Сталин".

Леонид Кацва е на мнение, че сталинизмът, който от време навреме тържествува в нашето общество, е предизвикан съвсем не от незнание. Информация за престъпленията на Сталин има достатъчно, в това число и в учебниците. Според неговите думи "тук става дума за влечението към "твърда ръка", "реваншизъм". "Много от това, което става в Русия, "е реваншизъм, привличане към това, от нас да се боят по принципа "да се боя, значи да уважавам"," е мнението на Кацва. Обръщението за създаване на трибунала срещу Сталин е подписано то правозащитници, литератори, журналисти, юристи и обществени дейци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари