СЗО: Възрастните ще надвишат 2 милиарда до 2050 г.

8846
СЗО: Възрастните ще надвишат 2 милиарда до 2050 г.
Снимка: БГНЕС

Броят на жителите на Земята над 60 години ще нарасне повече от два пъти и ще превиши 2 млрд. души към 2050 година, прогнозира Световната здравна организация (СЗО), съобщава ТАСС.

Това следва от справка, публикувана на официалния сайт на СЗО по случай Международния ден на възрастните хора, който ежегодно се отбелязва на 1 октомври.

Закон за възрастните хора искат българските пенсионери

Да бъде изработен закон закон за възрастните хора поискаха български пенсионери в международния ден на възрастните хора - 1октомври. Н...

"Продължителността на живота по цял свят расте. Днес – за първи път в историята – повечето хора могат да разчитат, че ще живеят повече от 60 години. Очаква се, че към 2050 година населението на света над 60 години ще превиши 2 милиарда души, докато през 2015 това число е 900 милиона", се отбелязва в справката на организацията.

По такъв начин възрастните хора ще представляват 22% от общия брой на населението на планетата. Сега този процент е 12. При това още към 2020 година броят на хората над 60 години ще надвиши броя на децата под 5-годишна възраст.

Експертите на СЗО прогнозират още увеличение на броя на хората, които ще доживяват до 80 години. Към 2050 г. той ще нарасне от сегашните 125 милиона до 434 млн. души.

"Към 2050 г. 80% от престарелите хора ще живеят в страни със средно и ниско ниво на доходи на населението", се казва в справката.

Как интернет намалява депресията при възрастните хора

Интернет прави възрастните хора по-щастливи. Изследователи от университета в Мичиган установили, че положителният ефект на интернет е ...

Международният ден на възрастните хора е обявен с резолюция на Генералната асамблея на ООН през 1990 година. В документа се подчертава, че възрастните хора са способни да внесат съществен принос в процеса на развитие на човечеството и е необходимо да се създадат всички условия за пълноценния им живот.

В разпространено писмено изявление по случай тази дата генералният секретар на ООН Пан Ки-мун напомня за необходимостта да се отчитат интересите на възрастните при осъществяване на Целите на устойчивото развитие, приети на конгрес на 25 септември.

"Бързото застаряване на населението и ръстът на доходите ще бъдат все по-характерни за обществата", отбелязал той и призовал правителствата към създаване на възможности за участие на тези хора в икономическия и социалния живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари