СЗО отчете напредък в борбата с туберколоза

43881
СЗО отчете напредък в борбата с туберколоза
Снимка: Thinkstock

Битката с туберкулозата постигна значителни успехи, което позволи да бъдат спасени 37 милиона души в периода 2000-2013 година. Въпреки това войната все още не е спечелена. Това се казва в доклад на Световната здравна огранизация /СЗО/, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Двадесет години, след като туберкулозата бе обявена за "световна здравна заплаха", СЗО отчита значителен напредък. Той е свързан с намаляване на новите заразявания и на броя на смъртните случаи. Но все пак това заболяване е на второ място по смъртност сред инфекциозните болести след СПИН, припомня БТА.

СЗО: Болниците в Газа са претъпкани с ранени

Болниците на територията на Ивицата Газа са препълнени с пострадали от израелските бомбардировки и изпитват критичен недостиг на живото...

През 2013 година в света бяха регистрирани 9 милиона нови случаи на туберкулоза и 1,5 милиона смъртни случаи. През 2012 година броят на починалите беше 1,6 милиона.

"Като се има предвид, че повечето случаи на зараза с туберкулоза могат да бъдат предотвратени, броят на жертвите й е все още неприемливо висок", се казва в доклада на СЗО. Тя призовава за ускоряване на усилията за постигането Глобалния план за спиране на туберкулозата 2006-2015 .

Агенция Ройтерс изтъква онази част от доклада, в която СЗО предупреждава за кризисните нива на случаите на мултирезистентната склероза, която не може да бъде лекувана с обичайните антибиотици. Новите случаи са 480 хиляди за тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари