Селскостопанската криза, или Кръстният път на Стефан льо Фол

6392
Селскостопанската криза, или Кръстният път на Стефан льо Фол
Снимка: Getty Images/Guliver

Кризата в селскостопанския сектор във Франция поставя министъра на земеделието Стефан льо Фол – говорител на правителството и известен поддръжник на президента Франсоа Оланд, под непрекъснат натиск. Подобно на лепенката на капитан Хадок, кризата вгорчава живота на Льо Фол от пролетта без какъвто и да било изглед за трайно решение.

Въпреки това той не може да бъде обвинен, че щади сили пред земеделския бунт – в края на юли правителството изготви първия си помощен план, който бе грижливо представен в присъствието на премиера Манюел Валс редом до министъра на земеделието. Това обаче не бе достатъчно. След това министърът проведе многобройни кръгли маси с различни участници на пазара, за да се опита да намери трайно решение както за млекопроизводителите, така и за свиневъдите. Той също така направи визити, изтърпявайки неизбежните гневни демонстрации на фермерите. Накрая се обърна към Европа, за да намери решение заедно с другите основни фигури в земеделския сектор на Стария континент начело с Германия. Класическа мисия на министър на изпаднало в дълбока криза земеделие, но и това не бе достатъчно – недоволството не бе потушено, а правителството следеше положението като писано яйце.

Кризата, която засяга много области в земеделието – млекопроизводство, свиневъдство, говедовъдство, е много дълбока и показва пределите на обществената намеса. Едновременно структурна заради края на квотната система и конюнктурна заради руското ембарго и слабото търсене, кризата не може да бъде решена от една извънредна акция на правителството. Стефан льо Фол може само да демонстрира колко работа върши и да не обръща внимание на критиките на опозицията, за която тази земеделска буря е добре дошла.

Министърът не е обмислял в нито един момент да подаде оставка. Възможността да бъде преместен в министерството на труда също бе отхвърлена. Това би било възприето като признание за провал, а правителството няма друг избор освен да застане плътно зад Льо Фол. Той няма избор – до 2017 година Стефан льо Фол ще трябва да се справя със земеделската криза, която заплашва да избухне във всеки един момент.

Les Echos

И Франция вдига ограда заради мигрантите

Mерки срещу трафикантите на хора в Средиземно море ще обсъдят днес министрите на отбраната на страните от Евросъюза. Броят на бежанците...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари