Шейхове планират военен отговор на действията на Русия в Сирия

28024
Шейхове планират военен отговор на действията на Русия в Сирия
Снимка: Gettyimages

Руските военни самолети, които излитат от новата авиобаза в Сирия, убедиха западните критици да забравят за своето намерение да свалят сирийския президент Башар Асад, но друга група негови противници смятат намесата на Москва по-скоро за провокационна, отколкото за полезна, пише The Guardian.

Регионалните държави тайно, но достатъчно ефективно насочват пари, оръжие и друга помощ за бунтовническите групировки, които допринасят за постижения в борбата срещу силите на Дамаск. По такъв начин те инвестират огромни средства в конфликта.

В седмицата, когато Русия проведе няколко десетки операции, тези страни дадоха ясно да се разбере, че са настроени да свалят Асад толкова сериозно, колкото Москва възнамерява да го подкрепя.

"Асад няма бъдеще в Сирия", заяви министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр само няколко часа преди първите бойни полети на руските самолети в Сирия. След това той поясни, че ако сирийският президент не се оттегли от поста си в рамките на споразумението за смяна на политическия режим, то страната му ще реагира на това с прилагането на военна сила, "което също ще доведе до сваляне на Башар Асад".

Могерини: Урегулирането на кризата в Сирия е невъзможно без Дамаск

ЕС вярва, че конфликтът в Сирия не може да бъде преодолян с военни средства и че политическото уреждане е невъзможно без участието на с...

Като се отчита, че според някои данни в резултат на първите бомбардировки са загинали 39 души, перспективата за ескалация на конфликта между привържениците на Асад и неговите противници ще се обърне в катастрофа за обикновените сирийци.

"Намесата на Русия е сериозен неуспех за тези държави, които поддържат опозиционните сили, особено за държавите от този регион – Катар, Саудитска Арабия и Турция – и те с голяма вероятност ще провокират мощна ответна реакция под формата на контраескалация", смята Джулиен Барнс-Дейси, старши научен сътрудник на Европейския съвет по международното дело.

Според аналитиците Саудитска Арабия ясно е изразила своята позиция по отношение на гражданската война в Сирия. "От началото на вълненията в Сирия Рияд настоява, че Башар Асад трябва да се оттегли. Няма никакви основания да се смята, че Рияд ще промени своята позиция", казва Мохамед Аляхя от Центъра за изследване и изучаване на исляма в Рияд.

"Рияд и регионалните му съюзници добре разбират, че ескалацията от страна на Русия и Иран само още повече дестабилизира региона и води до продължително кръвопролитие", добавя той.

По думите на аналитиците Рияд се е съсредоточил върху оказване на помощ на бунтовниците в Южна Сирия, докато Турция и Катар според някои съобщения оказват подкрепа на бунтовниците на север, включително на консервативни групировки като Ансар ал Шам.

Ердоган: Русия направи сериозна грешка в Сирия

Бомбардировките на Москва в Сирия са "неприемливи", заяви турският президент Реджеп Ердоган, като предупреди, че Русия е направила &bdq...

Тази групировка в сътрудничество с клона на "Ал Кайда" "Джабхат ан Нурса" наскоро е сключила споразумение за прекратяване на огъня в северната част на страната. Нейните успехи в боевете с правителствените сили според мнозина са станали един от факторите, довели до началото на кампанията на Русия и направила ги една от първите мишени на руските самолети.

"Вероятно бъдещите опити ще бъдат съсредоточени в подсилване на ефективността на големите коалиции, координации и сътрудничество между най-влиятелните и ефективни групировки в Сирия", смята аналитикът Али Бакир.

Опасенията, че правителството на Асад може да падне, оставяйки след себе си опасен вакуум във властта, накарали съюзниците да поддържат стремежа към политически преход и помощ за бунтовниците, но кампанията на Русия променила плановете им.

"Саудитска Арабия, Катар и Турция тясно си сътрудничат на високо ниво. По въпроса за Сирия между тях се наблюдава практически пълно разбирателство", добавя Бакир.

"Засега остава неясно колко средства и влияние тези регионални държави са готови да използват в конфликта - казва Барнс-Дейси. – Дали Саудитска Арабия ще се опита да реши въпроса по радикален начин, включително предоставяйки на бунтовниците по-сложно оръжие, което дълго време им е отказвано?"

Башар Асад: Западът ще плати цената за политиката си в Сирия

„Западът няма да може да избяга от цената, която трябва да плати за подкрепата към въоръжените групи в Сирия”, заяви сирийс...

"Новият крал на Саудитска Арабия Салман демонстрира желание да действа доста по-кардинално и да вземе решението на проблемите в собствените си ръце. Ако Саудитска Арабия сметне, че ситуацията излиза извън нейния контрол и че иранците консолидират своите позиции в Сирия, реакцията ѝ може да се окаже доста по-силна."

Но тези държави едва ли ще изпращат свои войски в Сирия – и не само защото много от ресурсите им са задействани в Йемен.

"Военната роля на Саудитска Арабия ще се заключава в ескалация – смята аналитикът Хасан Хасан, автор на книгата "ИДИЛ: армията на терора отвътре" (Isis: Inside the Army of Terror). – Това няма да е пряка заплаха за сигурността. В случая с Йемен хората за много години са свикнали към хегемонията на Саудитска Арабия, за разлика от Сирия, където на първо място стои Иран."

"Най-добрият начин да отвърнат на интервенцията на Русия е още повече да активират бунтовниците и да увеличат обема от помощ за тях, за да могат те да отвърнат на ескалацията и да създадат баланс на места – допълва аналитикът. – Тогава Русия ще разбере, че нейното напредване в Сирия си има граници, и ще измени своя поход. Но регионалната борба за влияние между Саудитска Арабия и Иран няма да ѝ остави практически никаква възможност да излезе от играта."

Чиновниците в Саудитска Арабия са силно притеснени, че американците могат да се откажат от своята стратегия за сдържане на Иран след подписване на юлското споразумение, предвиждащо свиване на иранската ядрена програма в замяна на отмяна на международните санкции.

Меркел поиска политическо решение в Сирия с участието на Асад

Военните средства няма да могат да решат конфликта в Сирия, необходимо е започване на политически процес”, каза германският канцл...

"След подписване на това споразумение напрежението започна да расте – казва Джейн Кининмонт от международния институт Chatham House, – Саудитска Арабия усеща, че САЩ и цялата международна общност не възнамеряват нищо да правят с това, затова ѝ се налага да излезе на предна линия в борбата по сдържане на Иран."

В този контекст Рияд вероятно е изпитал известно облекчение във връзка с интервенцията на Русия, тъй като влиянието на Москва може малко да снижи влиянието на Иран.

"Има ли тук някакъв компромис? Колкото повече има Русия, толкова по-малко има Иран. Смятам, че именно в това се опитва Русия да убеди Саудитска Арабия, за да не възприема случващото се изключително в негативен план", казва Даниъл Леви, директор на програмата по Близкия изток и Северна Африка в Европейския съвет по международни отношения.

Но като цяло по думите му рисковете, възникващи в резултат на ескалацията, излизат извън границите на Сирия. "Степента, която сега достига конфронтацията между Техеран и Рияд в редица горещи точки на региона, предизвиква сериозна тревога – твърди Леви. - Кой сега може да поеме върху себе си ролята на посредник в деескалацията?"

"Американците сега не са в положение да го направят, както и руснаците, а Саудитска Арабия и Иран не са готови да общуват помежду си. Сега не остава практически никой на висшите нива на съответните страни, който би могъл да води такива преговори. Това представлява сериозна опасност."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари