Светът трябва да си спомни за човечността

17173
Светът трябва да си спомни за човечността
Снимка: Gettyimages.com

Кои са загиващите в морето мигранти? Медиите и политиците разглеждат тези трагедии от гледна точка на геополитиката, статистиката, правната страна и хуманизма. Завладяното от най-различни илюзии и заблуждения гражданско общество се разкъсва между желанието да приюти, страхът от наплива на идващите, а понякога и просто от омраза.

Незнанието поражда най-резки чувства и най-предпазливо поведение. Ако Европа не изпитва носталгия по покойните страсти, тя има нужда да почерпи сили от собствената си култура, за да погледне на себе си, да се разбере, да придобие вдъхновение.

Мигрантите, минаващи през Средиземно море към Европа, може да достигнат половин милион

Броят на мигрантите, които се опитват да влязат в Европа през Средиземно море, може да достигне 500 000 души. Хиляди хора вероятно ще з...

Преди повече от 2 хиляди години Вергилий описва в „Енеида“ трагедията на победените троянци. Тези хора още тогава са бягали от разправата. По улиците на Троя са текли реки от кръв, заливайки дворци и  храмове. Гърците са убивали синовете пред очите на бащите… Ужасът и насилието така и не са престанали да бъдат част от човешката история. Нещо повече - те, както и преди, остават нейната движеща сила. Може ли да не бъдат разбрани тези хора, които днес мечтаят за собствена Италия? Те също пресичат Средиземно море. Като Еней, носещ на раменете си баща си и държащ сина си за ръка.

Но съдбата на днешните мигранти е още по-печална в сравнение с тази на троянците. Те са познали ужаса в Билия, Сирия и Африка, но те нямат възможностите, които са били дадени на Вергилий в сънищата и прозренията. Без способни да реализират мечтите им лидери, те нямат визия за бъдещето. Те са водени от „каналджии“ , които само изпиват жизнените им сокове. Морето е само продължение на ужасите им. Те влизат в него без карта, документи и надежди.

Как да не си спомним за Вергилий? Когато Еней с приятелите си идват в Картаген, в един от дворците вниманието им е привлечено от мраморен барелеф. Те с учудване виждат запечатаната в камъка история на техните  преживявания. Толкова далеч от Троя, в чужда страна, някой се е развълнувал от тяхната съдба.

Трябва да си припомним,  че първият признак за човещина е готовността да оплачеш участта на другите. Скръбта в дадения случай не е просто мимолетно съчувствие, а признаването на ценността на живота на другите.

Нов подход в трафика на нелегални мигранти

Трафикантите на нелегални мигранти използват нови методи, за да се справят с променената тактика на Италия в борбата с незаконното вли...

Автор: Тиери Грийе, Le Monde



Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари