Съюз между Берлин и Москва - истинският кошмар за САЩ

33674
Съюз между Берлин и Москва - истинският кошмар за САЩ
Снимка: Gettyimages

Учудваща с откровеността си лекция произнесе основателят и директор на американската разследващо-аналитична компания "Стратфор" (STRATFOR) Джордж Фридман в Чикагския Съвет по глобалните въпроси (The Chicago Council on global affairs), информира радио "Комсомолская правда". В нея работят бивши аналитици и кадрови следователи от специалните служби, а техните доклади и прогнози се използват от много държавни структури на САЩ.

Един работен ден на трол, воюващ за победата на руската доктрина

Напоследък в България отново се заговори за необходимостта от закон, урегулиращ по-добре медийния живот в интернет и т.нар. "тролове". ...

Какво ново каза каза на своите колеги акулата на външната политика и майсторът на световните заговори Джордж Фридман? Според него Европа я чака война, за да може между Русия и Германия да се образува „Междуморие“. Без излишни дипломатически увъртания Фридман очерта разположението на силите в днешния свят, призна в какво се състоят геополитическите интереси на САЩ и как те смятат да ги постигнат.

Ислямският екстремизъм е проблем да САЩ, но не е жизненоважна заплаха. Ние имаме други външнополитически интереси, казва Фридман. Изконните интереси на САЩ в продължение на векове, по време на Първата, Втората и Студената война, винаги са били концентрирани върху отношенията между Русия и Германия. Защото обединени те се превръщат в единствената сила, която представлява заплаха за САЩ, посочи Фридман.

Ако сте украинец, за вас ще е жизнено важно да намерите единственият, който може да ви помогне – това е САЩ, смята шефът на "Стратфор". Миналата седмица в Украйна беше главнокомандващият сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис. Вече бе официално заявено, че в Украйна ще пристигнат военни съветници от САЩ. Бяха наградени и украински войници с американски медали - нещо, което американските армейски правила забраняват. След това Ходжис отиде в Прибалтика и обяви, че САЩ ще доставят оръжие на прибалтийските страни, Румъния, Полша и България. За капак САЩ обявиха намерението си за доставка на оръжие в Украйна, и макар да имаше опровержения, все пак доставки ще има, твърди шефът на "Стратфор".

С всички тези действия САЩ заобикалят НАТО, защото решенията на НАТО може да са приемат само с пълно единодушие и всеки един член може да наложи вето. Турците може да наложат своето вето. Същността на случващото се е в това, че САЩ образуват санитарен кордон около Русия и Русия знае това, казва Фридман. Русия мисли, че САЩ възнамеряват да я разчленят: "Ние не искаме да ви убиваме, а само да ви  причиним болка", посочва шефът на "Стратфор"

Във всеки случай се върнахме в старата игра. И ако попитате какво мисли полякът, унгарецът или румънецът, ще видите, че те живеят в съвсем друга вселена, в сравнение с германците. А германците живеят в съвсем друга вселена, в сравнение с испанците. Така в Европа няма единогласие. Но ако бях украинец, аз щях да направя точно това, което те сега правят: опитват се да привлекат САЩ, обяснява Фридман.

В Чехия: ЕС е пред крах, защото ислямът и руският империализъм са по-силни

Настъпва ли поредният крах на Европа? Много възможно е континентът ни да престане да съществува в съвременния си вид. Старият континент...

Само 100 км ще делят Сталинград от НАТО

Въпросът, който сега е важен за руснаците, е дали ще могат да направят Украйна буферна зона между тях и Запада, като минимум ще бъде ли тя неутрална страна или Запада ще се придвижи толкова надалеч в Украйна, че НАТО ще се намира на 100 км от Сталинград, а от Москва - на 500 км, отбелязва Фридман.

За Русия статутът на Украйна е жизненоважна заплаха. И руснаците не могат просто да оставят този въпрос и да си тръгнат. За САЩ пък въпросът стои така: Ако Русия продължава да държи Украйна, кой ще  спре Русия? Затова неслучайно генерал Ходжис обяви, че ще изпрати части за бързо реагиране в Румъния, България, Полша и Прибалтика. С тези действия САЩ подготвят „Междуморието“, територията между Балтийско и Черно море, посочва Фридман.

Руснаците са с открити карти, но германците – не

Въпросът, който няма отговор, е какво ще предприеме Германия в тази ситуация. Неизвестното в това уравнение на Европа са германците. Ако САЩ прокарат пояс на безопасност не в Украйна, а западно от нея, тогава руснаците ще се опитат да прикоткат Украйна на своя страна. Какво ще направи Германия в този случая – не се знае, казва Фридман.

Защо е по-добре да грешим със САЩ, отколкото да сме прави с Русия

Най-известния чешки социолог и публицист г-жа Иржина Шиклова изказа мнение, че е по-добре да се греши със САЩ, отколкото да си прав с Р...

Германия е в много своеобразна ситуация. Бившият канцлер Шрьодер е в съвета на директорите на "Газпром". Немците имат много сложно и своеобразно отношение към руснаците, те сами не знаят какво да правят в тази ситуация. Те трябва да изнасят стоките си. Но руснаците не са в състояние да закупят всичко, посочва Фридман.

От друга страна, ако Германия загуби Русия като зона за свободна търговия, ще им се наложи да насочат износа си другаде. Най-големият страх на САЩ винаги е бил, че руският капитал и руските технологии… не, обратното, че германският капитал и технологии ще се съединят с руските природни ресурси и работна сила в непобедима комбинация, категоричен е Фридман.

Какво може да се направи, за да не се осъществи тази комбинация? САЩ имат своя коз, когото показват открито: това е линията между Прибалтика и Черно море. Линията на разединение между Германия и Русия. Междуморието, казва Фридман.

За нещастие на Вашингтон немците са нерешителни, това е техният вечен проблем. Те са мощни икономически, но уязвими геополитически, затова никога не са знаели как да комбинират тези две неща (Запада и Изтока) в едно. Това е проблемът – не знаем какво смята да направи Германия, завършва Фридман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари