Съветник на Путин: Санкциите ни обединяват и вдигат рейтинга на президента

24096
Съветник на Путин: Санкциите ни обединяват и вдигат рейтинга на президента

Един от съветниците на Владимир Путин - Владимир Якунин, коментира ситуацията в света и Русия в интервю пред френското издание  Figaro. Якунин е близък съратник и съветник на Владимир  Путин, президент на Руските жп линии и съпредседател на асоциацията "Френско-руски диалог".

Le Figaro: Ще успее ли френско-руският диалог да се абстрахира от украинската криза и санкции?

Полска журналистика нарече директора на ФБР лъжец - заради Холокоста

Директорът на ФБР Джеймс Коми написа в статия във в. Washington Post, с която вдигна градуса - нацистките убийци са имали съучастници-п...

Владимир Якунин: Всяко напрежение в историята и дори войната, в крайна сметка минава. Би било нелепо да зацикляме на изкуствени санкции. За последните 20 години САЩ въведоха санкции срещу половината страни в света. И никъде не успяха да постигнат поставените цели, нито в Иран, нито в Куба и т.н.

Санкциите срещу Русия повличат след себе си икономически и социални последици за Европа. Тяхната главна цел не е да постави Русия на колене, а да попречи на сътрудничеството между Русия и Европа.

Смятате ли, че тяхното въздействие е незначително?

Те имат много неприятен ефект. Западните  компании се сблъскват със сериозни трудности, ако искат да правят бизнес в Русия.  Сега, например не е възможно да се преведат пари от руските към френските банки. Това е стратегия, която цели да изтласка европейските фирми и да те да бъдат заменени с американските.

Наистина ли така смятате?

Русия и Иран - брак по сметка

Миналата седмица, веднага след подписването на рамковото споразумение за иранската ядрена програма, Русия обяви решението си да доставя...

Знаете ли, аз самият се оказах в списъка със санкции на САЩ и Австралия, но не и в европейския, а посланикът на САЩ в Москва реши да се срещне с мен, за да ми каже, че мисията му се състои в развиването на икономическите отношения между страните ни….

Според Вас Русия в нищо ли не може да бъде упрекната?

Тази криза не възникна по вина на Русия. Нашето правителство дори предприе мерки за сигурност, за да избегне обвиненията в империалидъм. Но Майдана не възникна просто така: САЩ похарчиха милиарди долари за подкрепата на „демокрацията“. Ние вече видяхме подобно нещо в Югославия, Ирак и други страни. Днес ние имаме нужда от взаимно разбиране в Европа. В противен случай ще бъде много трудно да бъдат убедени украинците да спрат войната. За съжаление ключът към решаването на проблема не е в Москва или Киев, дори не е в Брюксел, а във Вашингтон.

Отново заговор на американците?

Западната общественост трябва да разбере случващото се в Украйна. На нея не ѝ достигат факти. Отговорността до голяма степен е на средствата за масова информация, защото те подкрепят само единия от лагерите. В това е причината за санкциите и всичко останало.

Мисли за немислимото: Грози ли ни ядрено предателство?

В ядреното предателство няма нищо ново. То бе извършено през 40-те години на миналия век, когато членовете на американската комунистиче...

Ще понесе ли Русия усилването на санкциите?

Санкциите само укрепват националното единство и популярността на Владимир Путин, който в момента се ползва от безпрецедентната подкрепа на руснаците. Те се отразяват на бизнеса, защото затварят достъпа до международния капиталов пазар.

И накрая, те карат правителството към преориентиране на икономическото развитие на страната към Азия, развиващите се страни и тези, които не членуват н НАТО. А те са по-голямата част от света.

Наскоро се изказахте критично за гейовете. Какво точно имахте предвид?

Не смятам, че имам право да решавам вместо другите кое е добро и кое – лошо. Не съм хомофоб, но свободата на всеки човек свършва там, където започва свободата на другите. И не разбирам защо правата на сексуално или религиозно малцинство трябва да бъдат натрапвани на мнозинството. Бих си променил мнението, когато видя бременен мъж.

Евреите в Европа са застрашени

В сряда, 15 април в Телавивския университет бе представен отчет за нивото на антисемитизма в света през 2014 година, изготвен от Център...

Съгласен ли сте с критиката за положението на опозицията и медиите в Русия?

Ако ми посочите една страна, в която всичко е идеално, аз ще се преместя там. Има немалко неща, които не ми харесват, както в Русия, така и на Запад. Сега у нас протича процес на корекция: не може с едно щракване на пръстите да се премине от СССР към напълно открита система….

Но свободата в Русия не се разширява, а се ограничава?

Преди няколко години имаше по-малко системност и повече хаос. Обществеността не възприемаше това като повече свобода. Много от тези хора, които се прикриваха зад тези понятия, всъщност искат само власт.

Съществува ли някакво руско определение за гражданско общество и демокрация?

Никакви деца, моля! Ние сме европейци!

Европейските страни отдавна се занимават всестранно със сексуалното образование. Сега, обаче, те го правят не за да предотвратят нежела...

Нито една страна не може да решава за останалите. Всяка работи за постигането на собствения си идеал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари