Тлеещият конфликт в Турция се възпламени

9148
Тлеещият конфликт в Турция се възпламени
Снимка: Gettyimages.com

Жаравата на тлеещия конфликт в Югоизточна Турция се възпламени с опустошителни последствия само седмици преди решаващите парламентарни избори. Миналия понеделник излязоха наяве шокиращи кадри, показващи как кола на турските сили за сигурност влачи тяло по улиците на град Шърнак. Жертвата е 24-годишен мъж, вероятно зет на кюрдски политик и член на Народнодемократическата партия, чието влизане в парламента след изборите през юни отне мнозинството на управляващата партия за първи път за последните 10 години.

Турският премиер и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП) Ахмет Давутоглу осъди инцидента, но и направи прикрито предупреждение към медиите, като заяви, че публикуването на снимката е недопустимо. Същия ден кадри от най-големия кюрдски град Диарбекир показаха служител на силите са сигурност, насочил оръжие към главата на журналист пред телевизионните камери. В същото време, при военна операция в граничния град Нусайбин миналата седмица местните жители трябваше да спуснат щорите си, за да не бъдат застреляни от правителствените снайперисти. В петък се навърши точно една година от смъртта на 8-годишния Безир Ремезан Ариф, който бе убит от турската армия. В същото време, гневът срещу военните и срещу държавата превърна региона в буре барут. Адвокатка от Нусайбин казва, че три дни след отменянето на обсадата в града пропускателните пунктове са пречели на жителите да се движат свободно в региона. „Нямаше електричество, храна и лекарства, а интернет е достъпен едва сега“, заявила е Дениз в петък. По време на полицейския час силите за сигурност убиха трима души по време на сраженията, които се водеха с младежи от свързани с кюрдите групи.

Давутоглу: "Ислямска държава" е основният заподозрян за атентата в Анкара

Джихадистката група „Ислямска държава“ е основният заподозрян за атентата, който в събота отне живота на 97 души в Анкара, ...

Дениз казва, че действията на силите за сигурност са незаконни и смъртоносни. „Ако излезете на улицата по време на полицейския час в Турция, ще бъдете глобени със 100 лири, но в населените с кюрди територии ще бъдете застреляни“, казва тя. През август Народнодемократическата партия внесе в Съвета за сигурност на ООН писмо, с което обвинява турското правителство във военни престъпления и в престъпления срещу човечеството и срещу мирното население. Над 100 „временни военни зони за сигурност“ бяха създадени в Източна Турция, докато най-тежките за последните 20 години актове на насилие продължават да разтърсват страната. Смята се, че около 40 хиляди души, предимно кюрдски граждани, са загинали в конфликта между турската държава и движението Кюрдска работническа партия (ПКК), който започна в началото на 80-те години на 20 век.

Критиците на служебното правителство на АКП казват, че то използва крайно насилие, за да отдалечи населението на Турция от прокюрдската Народнодемократична партия преди изборите на 1 ноември. Цената за това обаче е разрушаването на зараждащия се мирен процес с ПКК. Според властите през 10-те седмици от юли насам са загинали над 2400 кюрдски активисти, а 140 полицаи и войници са били убити, предимно в източната и югоизточната част на Турция.

Анализаторите казват, че през миналото десетилетие АКП е работела активно за разрешаването на конфликта с ПКК, започвайки преговори с лидерите на движението и позволявайки отварянето на кюрдски културни институти, училища и медии. Резултатът от това бе, че за АКП гласуваха почти 70% от избирателите в кюрдските региони в Югоизточна Турция.

Подаването на ръка към кюрдите бе прието като нещо повече от тактически ход, на който бе сложен край заради участието на кюрдите във войната в Северна Сирия. „Турция изглежда отново обречена на нестабилност, освен ако президентът Реджеп Тайип Ердоган не преосмисли стратегията си и не се върне към корените на партията като реформаторска, демократична и включваща сила“, коментират Кемал Кириши и Синан Еким от института „Брункингс“.

Мюфтийството поднесе съболезнования на Турция

От името на всички български мюсюлмани Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България поднася своите най-искрени съболезно...

В светлината на влошаващата се сигурност в Югоизточна Турция правителството и местните власти призоваха избирателната комисия да премести урните извън населените места, които бяха сцена на насилие. Въпреки че предложението бе отхвърлено от комисията, местните се опасяват, че преместването на урните ще попречи на опонентите на АКП да гласуват. Мафуз – инженер от населения предимно с кюрди град Чизре, където миналия месец имаше сражения и 8-дневен полицейски час, смята, че армията скоро може да се върне. „Мисля, че ще има сражения по време на изборите, защото Ердоган не успя да получи онзи велик президентски мандат, за който мечтаеше“.

The Irish Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари