Унгария и Русия: Шоуто на Виктор и Владимир

56727
Унгария и Русия: Шоуто на Виктор и Владимир
Снимка: Gettyimages

Неотдавна в списание HGV се появи карикатура, на която Унгария е изобразена като люлка. На единият край седи германският канцлер Ангела Меркел, а на другия руският президент Владимир Путин.

Две седмици след посещението на Меркел в страната дойде и Путин.

Орбан: Да спрем имиграцията, да накажем виновниците

Унгарският премиер Виктор Орбан отново открито призова за спирането на имиграцията в Европа. Той призова да се даде остър отговор от ст...

Основната цел на посещението на руския президент беше подновяването на газовия договор с Унгария, който изтича тази година, съобщи министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, който иска "гъвкава" договореност. От своя страна Путин иска да покаже на света, че той не е толкова изолиран, колкото твърдят някои, пише в свой анализ американското издание Business Insider.

Заради украинската криза и връзките на Виктор Орбан, Унгария се оказа в центъра на вниманието. Наскоро там беше министър-председателят на Грузия, скоро ще пристигне и президентът на Турция. Освен това се засилват опасенията на Запада по повод автократичните наклонности на Орбан. През юли 2014 година той предизвика бурната реакция на Европейския съюз, заявявайки, че Унгария ще остане демократична, но при това ще стане „нелиберална държава”, опирайки се на примера на Русия, Турция и Китай. По време на посещението си Ангел Меркел критикува този термин, но домакинът на срещата отклони критиката.

Що се отнася до украинската криза, Орбан продължава да се колебае между желанието да се сближи с Русия и задълженията на страната му като член На ЕС и НАТО.

Русия е най-големият търговски партньор на Унгария извън пределите на ЕС и именно от Русия Унгария купува по-голямата част от природния си газ. Освен това намаляването на интереса от страна на САЩ към Централна Европа подсказва необходимостта от фокусиране върху Германия и Русия, твърди Орбан.

Орбан поиска ЕС да ограничи имиграцията

Унгарският премиер Виктор Орбан призова за строго ограничаване на имиграцията в Европейския съюз, предаде БНР. Европа трябва да допуск...

Отмяната на реализацията на „Южен поток” бе голям удар. Евтиният газ е фундаментална основа на популистката политика на унгарското правителство, казва Петер Креко от аналитичния център Political Capital в Будапеща: „Въпросът се състои в това каква политическа цена ще поиска президентът Путин. Той иска да окаже натиск на най-слабите звена на ЕС, за да разруши единството на Европа.”

Според много западни експерти сближаването на Путин и Орбан е отишло прекалено далеч. Унгария получи от Русия 10 млрд. евро кедит за модернизацията на остаряваща АЕЦ. Условията по този договор остават тайна, с оправдание "националната безопасност".

Миналата година Орбан не подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия, като заяви, че те ще нанесат огромна вреда именно на Европа, а не на Русия. Унгария неведнъж е призовавала да бъде предоставена автономия на етническите унгарци, които живеят в Западна Украйна. Мнозина приеха тези призиви, като поредното доказателство за отслабване силата на киевското правителство и опит да се помогне на Москва.

Оттогава обаче Орбан отново се завърна в редиците на Запада, подкрепяйки суверенитета на Украйна и като заяви верността на Унгария към НАТО. Той продължи да търси благоразположението на Германия, от чиято икономика и инвестиции Унграия зависи в най-голяма степен. Европейските правителства разбират позицията на Унгария по въпросите на енергийните ресурси.

Орбан посочи САЩ като агресор в Централна и Източна Европа

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини САЩ в намеса във вътрешните работи на страните от Централна Европа, определяйки като "претекст...

Отношенията на Русия и Унгария са „изолирани от общата ситуация в света”, твърди руският посланик в Унгария Владимир Сергеев. Но това твърдение звучи неправдоподобно. Украйна, която граничи с Унгария, хвърля дълга и все по-тъмна сянка. Най-песимистичните сценарии рисуват разпадането на страната, което неизбежно ще довене до огромен поток от бежанци, които ще се насочат към границата. В Западна Украйна живеят около 200 хил. етнически унгарци и много от тях може да се обърнат за помощ и убежище към унгарските власти. Може би тогава Орбан отново ще трябва да търси сближаване със Запада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари